Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ekologisk bomull

Vi vet att miljön påverkas av all typ av bomullsodling. Därför är vår ambition att alltid producera våra kläder på ett så hållbart sätt som möjligt, men som fortfarande klarar våra högt ställda kvalitetskrav. Så här tänker vi kring hur vi använder bomull.

Bomull är det absolut vanligaste materialet att tillverka kläder i. Det är ett naturmaterial med många fantastiska egenskaper; det blir till exempel mjuka och sköna plagg som tål lek och många tvättar. 

 

Men, bomullen har också en baksida. Bomullsodling är generellt mycket vattenkrävande och vid konventionell odling används stora mängder kemikalier för att bekämpa skadeinsekter. Det betyder att konventionell bomullsodling har stor negativ påverkan, både på miljön och de människor som arbetar med själva odlingen.

 

Därför väljer vi bomull

Bomull är det vanligaste materialet även i våra kläder, hela 66 % av våra plagg är tillverkade i bomull. Anledningen till att vi väljer bomull är att det i dag inte finns något annat mer hållbart material som når upp till våra kvalitetskrav, till exempel vad gäller slitstyrka. Vi prioriterar alltid plagg som kan leva länge, eftersom det är det absolut bästa för miljön. Vårt mål är tre barn i varje plagg, minst. Forskningsstudier visar att om man ökar den praktiska livslängden på ett klädesplagg med faktor 3, minskar klimatavtrycket med 65 % och användningen av färskvatten med 66 %.

 

Bättre odlingsprocess

För att minska vår påverkan på miljö och människor har vi jobbat hårt för att öka andelen ekologisk bomull i vårt sortiment. Från och med våren 2020 är 100 % av bomullen i vårt sortiment ekologisk. Det innebär bomull odlad utan att använda syntetiska bekämpnings- eller gödningsmedel, vilket ger en bättre odlingsprocess för både miljö och de människor som arbetar med odlingen.

 

GOTS-certifierad bomull

Hälften av vår ekologiska bomull är dessutom GOTS-certifierad, vilket är den tuffaste märkningen på marknaden som visar att produkten är hållbar genom hela produktionsledet – från odling av råmaterial till färdigt plagg. Och för de minsta (upp till storlek 80) är 100 % av bomullen GOTS-certifierad. Men vi nöjer oss inte, utan jobbar för att en ännu större andel av våra bomullsplagg ska bli GOTS-märkta i framtiden.