Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Ärva, sälja, hyra och återvinna

Det största beviset på att ett plagg är av bra kvalitet är hur det ser ut när barnet vuxit ur det. Om det har bevarat sin passform och sina funktioner, och fortfarande är så skönt och snyggt att du vill ge eller sälja det vidare, då är det av bra kvalitet. Då har vi lyckats.

Vårt mål är tre barn i varje plagg. Det betyder att vi vill att våra plagg ska ärvas i tre led minst. Och efter drygt 40 år har vi kommit en bit på väg. Till exempel så låter 71 % av våra kunder mindre syskon ärva våra kläder, 64 % ger dem vidare till släktingar eller vänner och 62 % säljer dem vidare*. Så, när plagget till slut är för litet, låt ett yngre syskon, kusin eller kompisbarn ärva det. Eller sälj det vidare.  

 

* Källa: Polarn O. Pyrets kundundersökning februari 2019. 

 

Visste du att vi ligger i topp som ett av Sveriges mest sökta varumärken inom vår kategori hos ledande nordiska second hand-aktörer  och har sedan länge förstaplatsen på svenska Blocket? 

 

Hyra plagg

Du kan välja att hyra våra kläder via uthyrningstjänsten Hyber där du hittar utvalda ytterkläder från Polarn O. Pyret. Genom att hyra ut plagg kan vi förlänga livet på ännu fler produkter, vilket hjälper oss att uppnå vårt mål om tre barn i varje plagg.

 

Återvinna plagg

Ur miljösynpunkt är det bäst att återanvända plagg. Men vad ska man göra när plagget till slut har gjort sitt?

När ett plagg inte längre går att återanvända är det viktigt att det lämnas till återvinning och inte hamnar i de vanliga soporna. Olika kommuner har idag olika lösningar för uttjänta textilier, där de flesta har någon form av insamling på återvinningscentraler.

Man kan återvinna textil, men det är ytterst få plagg som kan återvinnas till ett nytt plagg då det inte finns någon fullt utvecklad process för att återvinna själva fibern i textilierna. Vad som gör frågan extra svår är att dagens plagg ofta består av flera olika material, så som bomull och polyester, plastknappar och metall i dragkedjor. Däremot kan textilierna exempelvis bli fyllnad till leksaker och kuddar genom att man lämnar in uttjänta kläder till klädåtervinningsstationer.

Vi vill vara med och påverka utvecklingen och deltar därför i Svensk Handels branschdialog Textiles For Recycling (T4RI). T4RI jobbar för bra system för insamling, sortering, återanvändning och återvinning av textila produkter som gör det enkelt för dig som konsument att göra rätt.