Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Tvätta hållbart

Visste du att tvätten står för ca 3% av ett plaggs totala klimatpåverkan? Ju längre livslängd ett plagg har, desto större blir denna del. Därför är det viktigt att tvätta på rätt sätt, både för att bevara plaggens livslängd, och för att minska dess klimatpåverkan. Här är våra tips på hur du kan tvätta klimatsmart!

1. Sortering 

Färg 
Om ett enfärgat plagg tvättas tillsammans med flerfärgade plagg så finns det en risk att det enfärgade plagget färgar av sig på de andra plaggens ljusare partier. 

 

Tänk så här när du sorterar: 

- Helvita plagg – tvättas bara med andra helvita plagg, alla andra färger bör undvikas helt. 

- Enfärgade plagg – tvättas med andra plagg i liknande färger. 

- Flerfärgade plagg – tvättas med andra flerfärgade plagg. Plagg med ljusa partier tvättas för sig och plagg utan ljusa partier för sig. 

 

Visste du att? 

Plaggen kan missfärgas om de ligger i tvättmaskinen efter att tvätten är klar. När blöta plagg ligger mot varandra händer det nämligen att färgade plagg färgar av sig på andra. Försök därför hänga upp plaggen på tork snabbt efter att maskinen är färdig. 

 

2. Dosering 

En full maskin 
Att tvätta fulla maskiner sparar energi, vilket spar på miljön. En full maskin är när du kan placera en knuten näve ovanpå tvätten när den ligger i maskinen. Tänk på att det inte är bra att tvätta överfulla maskiner då det kan skada både maskinen och dina kläder. 

Dosera tvättmedel
 
Att överdosera tvättmedel är inte bra då överblivet tvättmedel spolas ut i avloppet, vilket är skadligt för miljön, och för att färgen i plagget kan påverkas. Därför är det viktigt att alltid använda de doseringsangivelser som finns för just ditt tvättmedel. Och använd alltid miljömärkta tvättmedel.  

Inget sköljmedel 
Vi rekommenderar att du inte använder sköljmedel då det belastar både miljön och plagget. Det sliter dessutom på materialet i dina kläder som gör att de inte håller lika länge.  

 

Visste du att? 

  • vattnet i olika delar av Sverige är olika ”hårt”? Om man har hårt vatten behöver man öka doseringen. Men i de flesta delar av Sverige är vattnet mjukt och det finns ingen anledning att öka doseringen. 
  • olika tvättmaskiner har olika energiklass? En tvättmaskin med högst energiklass kan spara mycket energi vid varje tvätt. 
  • nyare tvättmaskiner har vanligtvis många olika tvättprogram? Anpassa tvättprogrammet efter dina behov så kan du spara både energi och vatten vid varje tvätt. 
  • vissa plagg, t.ex. ylleplagg, mår oftast bäst av att bara vädras istället för att tvättas? 

3. Torkning 

Ur miljösynpunkt är det bäst att inte torka i torktumlare eller i torkskåp, dessutom varar plaggen längre om de får självtorka. Men, det finns ett undantag. Ytterplagg behöver faktiskt torka i tumlare eller skåp för att återaktivera sin vattenavvisning. Och de behöver bli helt torra. Däremot är det viktigt att man torkar enligt den temperatur som plaggets tvättråd säger. Står det att plagget ska tvättas i 40 grader så är det också maxtemperaturen för när det ska torkas.  
 
Fyll torktumlaren helt, men överbelasta den helst inte för då blir torkningen ojämn och plaggen skrynkliga. Och bäst är att bara torka plagg som har samma torktid tillsammans. Till exempel så har syntet och bomull väldigt olika torktid. 

Tvätta jeans

Om du tar väl hand om ett par jeans kommer de vara en trogen garderobsfavorit länge, som bara blir snyggare och mjukare med tiden. Här ger vi tips som hjälper när du ska tvätta jeans. 

- Följ jeansens tvättråd. 

- Töm alla fickor. 

- Vänd jeansen ut och in, då undviker du att eventuella ränder bildas i jeansens veck. 

- Tvätta alltid med liknande färger – det är speciellt viktigt ju mörkare jeansen är. 

- Använd tvättmedel utan blekmedel. 

- Använd inte sköljmedel. Sköljmedel kan påverka jeansens elasticitet och är dåligt för miljön.  

- Låt inte jeansen ligga i blöt. 

- Ta ut dina jeans direkt efter att tvätten är klar. Vänd jeansen rätt, skaka och sträck ut dem i benen. 

- Låt jeansen hängtorka. Torktumla inte, då kan de tappa sin passform. 

Tvätta funktionella ytterplagg

Om du tvättar funktionsytterplagget rätt så håller det längre. Och hur du torkar plaggen är faktiskt nästan lika viktigt. Här ger vi tips på vad som är bra att tänka på! Men kom ihåg att ofta räcker det med att torka av plagget med en fuktig trasa – det är det bästa för både plagget och miljön.  

 
Tvätta 
Följ tvättrådet 
Tvätta i rätt temperatur och tvätta med liknande färger. 


Stäng alla delar 
Stäng alla knappar, dragkedjor, spännen och kardborreband. Då undviker du onödigt slitage på plaggets olika delar och på yttertyget. 

 
Avigsidan ut 
Tvätta plagget med avigsidan ut för att minska slitage på yttertyget. 


Inget sköljmedel 
Använd inte sköljmedel då de kan påverka plaggets vattenavvisning. 


Låt det inte ligga blött 
Ta ut det tvättade plagget ur tvättmaskinen direkt efter att tvätten är klar. Då undviker du att färger färgar över till andra områden på plagget. 


Tvätta fleece
 
Undvik att tvätta din fleece om det går. Du kan punkttvätta om det kommit en fläck någonstans, de går också bra att vädra. Behöver den tvättas så rekommenderar vi att använda tvättpåsen Guppyfriend, denna fångar upp mikroplastpartiklar som syntetmaterial kan avge i tvätt, vilket förhindrar att dessa hamnar i våra sjöar och hav. Påsen gör också att kläderna tvättas skonsammare, vilket gör att de håller längre!
 

Torka  
Torka alltid i skåp eller tumlare, men på låg temperatur.  

 

För att plaggets vattenavvisning ska återaktiveras behöver det värmebehandlas efter tvätt. Det gör du genom att torka plagget på plaggets rekommenderade tvättemperatur i torkskåp/torktumlare. Då undviker du att tejpade sömmar lossnar. Sedan kan man inte undvika att vattenavvisningen gradvis kommer att tvättas bort ändå. Då behöver plagget återimpregneras. Impregnering kan du köpa i välsorterade sport- och fritidsbutiker, kom ihåg att impregneringen ska vara PFC-fri!  

Tvätta UV-plagg 

För att UV-plaggen ska bevara sitt höga solskydd behöver man ta hand om plaggen på rätt sätt. Tur att det är lätt gjort!

 

Tvätta 
UPF 50 betyder att plagget ger 50 gånger mer skydd än om man inte bär något solskydd. Det är helt enkelt ett himla bra plagg att bära, särskilt för barn då deras hud är extra känslig. Därför är det viktigt att ta hand om barnens UV-plagg. Tack och lov är det enkelt gjort! 
 
- Skölj plagget efter användning 
- Skölj noggrant i kallt kranvatten när ni badat klart för dagen. 
- Vänd plagget ut och in 
- Följ UV-plaggets tvättråd 
- Använd tvättmedel utan blekmedel 

Torka  

Torka inte i sol eller torktumlare. Torka i skuggan eller inomhus istället. 

 

Tvätta olika material 

Olika material har olika behov. Viskos är väldigt känsligt när det är blött och ull räcker ofta att man vädrar efter användning. Få större förståelse för olika material och håll plaggen snygga längre. 

 

Ull 
Ull drar inte till sig mycket smuts. Därför räcker det oftast med att bara borsta av och vädra ullplagget för att hålla det rent. Men om du ska tvätta plagget håller det bäst om du använder fintvättmedel och tvättar på ulltvättprogrammet. 
 
Viskos
Viskos är en fiber som är känslig när den är blöt och kan då faktiskt gå sönder. Därför bör du tvätta viskos i ett fintvättprogram och gärna i tvättpåse. När viskosen är blöt drar den lätt ihop sig och blir hård och stel, sträck därför ut plagget mycket försiktigt när det fortfarande är blött. När plagget torkat så stryk det, då ska plagget återfå sin ursprungliga form och ”lyster”. 

Syntet 
Syntetfiber suger inte upp smuts så lätt och oftast räcker det att du torkar av ytterplaggen med en fuktig trasa för att göra dem rena. Vi skickar med en trasa just i detta syfte när du köper ytterplagg från oss! Syntetfiber är också starka och elastiska, därför tål de slitningar bättre och skrynklar inte så lätt. Men kom ihåg att om du ska tvätta plagget så välj syntetprogrammet på tvättmaskinen. 
 

Fleece 
Vi rekommenderar alltid att du undviker att tvätta plagg som inte behöver tvättas, eftersom det är bättre för både miljön och plagget. Det här gäller särskilt fleeceplagg eftersom fleece släpper ifrån sig små mikroplastpartiklar när de tvättas, vilka förorenar våra sjöar och hav. Du kan i stället punkttvätta fläckar, och självklart går fleece också bra att vädra. Behöver plagget ändå tvättas så säljer vi Guppyfriend, en miljösmart tvättpåse som fångar upp mikroplastpartiklar, samtidigt som påsens mjuka yta gör att plagget tvättas mer skonsamt. På så vis förlängs livslängden på plagget, så att det kan bäras längre!  

 

Visste du att… 
Bomull egentligen är ett starkt material och skulle kunna tvättas i upp till 90 grader. Men ett plagg i bomull består av mer än bara bomullsfibrer – t.ex. tål inte ett fint tryck på plagget att tvättas i lika hög temperatur som bomullen för att hålla sig fint i tvätt efter tvätt. Det är därför viktigt att du alltid följer plaggets tvättinstruktion 

 

Köp Guppyfriend här