Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Vårt hållbarhetslöfte 

 

Vi kommer alltid att utgå ifrån barnens bästa och vår hållbarhetsvision är att göra barnklädesmarknaden mer hållbar – för jorden går i arv, och det ska våra kläder också göra.

Därför har vi sedan starten 1976 strävat efter att göra kläder av högsta kvalitet, som kan leva länge och bäras av fler. Slittåliga kläder där funktioner och passform varar. Så att du som kund inte behöver köpa fler nya plagg än nödvändigt, vilket spar på jordens redan pressade resurser.

Det är också anledningen till att vi har målet ”tre barn i varje plagg”. Det betyder att vi vill att varje plagg ska kunna ärvas av barn i tre led, minst. Idag ärvs 66%* av alla våra ytterkläder vidare till tre barn eller fler. I framtiden hoppas vi att alla våra kläder får göra denna resa.

Visste du att varje svensk i genomsnitt handlar nästan 13 kg kläder per år och att över hälften slängs i soporna? Här kan vi hjälpas åt. Det börjar med valet av kläder; välj kvalitet och design som håller över tid och handla bara de plagg som behövs. Ta sedan hand om plaggen på bästa möjliga sätt och släng aldrig kläder, utan laga det som går och återvinn resten. Vi hjälper till att förlänga livet på kläderna genom lagningstjänsten PO.P Repairs och vi ger råd kring hur plaggen ska skötas. Och du som kund kan sälja urvuxna kläder vidare genom PO.P Second Hand online. Våren 2020 lanserade vi även andrahandsförsäljning via alla våra butiker. Det betyder att du kan lämna in dina begagnade PO.P-ytterplagg i en valfri butik så säljer vi dem vidare till nästa barn.

Vår ambition är också att alltid producera våra kläder på ett så hållbart sätt som möjligt, som samtidigt klarar våra högt ställda kvalitetskrav. Redan 1987 introducerades de första plaggen i ekologisk bomull i vårt sortiment. Då är minst hälften av bomullsplaggen dessutom GOTS-certifierade, vilket innebär ännu strängare krav på produktionsprocessen.

Men det räcker inte. Klädindustrin tillhör de mest förorenande industrierna i världen, där produktionen är den stora utmaningen. Det gäller även vid användning av återvunna material eller GOTS-certifierad bomull. Vi på Polarn O. Pyret måste vara bättre än så.

Att producera ett klädesplagg kräver mycket resurser i form av råvaror, energi och vatten och våra gemensamma resurser är begränsade. Det viktigaste VI kan göra – som en del av klädindustrin – är att producera färre plagg. De senaste årens utveckling inom klädindustrin, med ett ständigt flöde av nyheter, leder till överproduktion och omfattande reor av plagg som inte längre är aktuella eller får plats i butik. Även hos oss på Polarn O. Pyret säljs en hel del plagg på rea. Då är vi tveklöst med och bidrar till ett osunt konsumtionsmönster, som inte är i linje med våra grundläggande värderingar. Det vill vi ändra på!

Vi på Polarn O. Pyret har minskat mängden nyheter vi producerar. Det innebär att antalet nya styles per år blir färre, men också att de nyheter vi lanserar får leva längre i butik. Vi har många älskade klassiker i vårt sortiment och den andelen satsar vi nu mer på. Genom att producera de plagg som faktiskt efterfrågas vill vi bidra till ett sundare konsumtionsmönster. Vårt mål var att halvera antalet plagg på rea vid slutet av 2020 och det målet lyckades vi uppnå.

 

Vi vill vara en del av lösningen och vi hoppas att du också vill vara det!

CHOOSE QUALITY – MAKE IT LAST – PASS IT FORWARD

 

*Polarn O. Pyrets kundundersökning 2022.