Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

5 roliga aktiviteter för barn ute i naturen

Hösten är en perfekt tid att ge sig ut i naturen och upptäcka sin omgivning. Friluftsexperten Jonas Westbom ger sina fem bästa tips på lyckade aktiviteter att göra tillsammans med barnen ute i naturen!

1. Grilla pinnbröd

Gör en enkel deg eller köp färdig pizzadeg i affären. Snurra degen på en pinne och grilla den över eld. Det är kul, kräver tålamod och är garanterat gott efter lek och spring i skogen. I de flesta naturreservat finns iordningsställda eldställen, men tänk på att ta reda på vad som gäller kring eldning innan ni drar igång.

2. Svamp-skattjakt

Under hösten är det perfekt att gå ut i naturen och plocka svamp. Gör det till en skattjakt och passa på att lära barnen om olika sorters svampar. Att lära sig tre kan vara ett bra mål, mitt tips är soppar; de med ”rör” på undersidan. Strävsoppar är jättegoda och det finns inga förväxlingsrisker.


3. Naturbingo

Gör ett rutnät på ett papper, säg fyra gånger fyra rutor och skriv in svamp, fågel, blomma och så vidare. Sedan är det bingo-dags ute i naturen! Kanske avancerar ni till att skriva rödhake och fjällskivling i rutorna allt eftersom?

4. Fördämningar

Garanterat ett uppdrag barnen kommer ta på största allvar! Hitta en bäck och försök att stoppa vattnet med hjälp av pinnar och stenar.

5. Reflexspår

Reflexspår är en rolig aktivitet under den mörka årstiden. Sätt upp reflexer (exempelvis reflextejp) på lagom avstånd, cirka 20 meter. Sedan får barnen följa spåret med hjälp av en ficklampa. Vid sista reflexen väntar en skatt med något sött och gott.

 

Foto: Jonas Westbom

UPPTÄCK NATUREN MED BARN

Vad ska man tänka på för att det ska bli en lyckad utflykt?

Läs mer här