Älskade sagor
Det finns berättelser ur barndomen som lever kvar i en, hela livet. Sådana är Astrid Lindgrens sagor om Lotta på Bråkmakargatan och Barnen i Bullerbyn, vackert illustrerade av Ilon Wikland.
I det här unika samarbetet kommer de älskade karaktärerna till liv i vårens kollektion. Låt din barndoms sagoskatter få leva vidare hos dina barn. Läsning öppnar upp nya världar och väcker fantasin. Eller som Astrid Lindgren själv uttryckte det: ”En barndom utan böcker, det vore ingen barndom. Det vore att vara utestängd från det förtrollade landet, där man kan hämta den sällsammaste av all glädje”.
Den oslagbara duon Astrid & Ilon
Året var 1953 när Ilon Wikland lade sin förstfödda dotter i vagnen, tog med några av sina teckningar och begav sig till förlaget Rabén & Sjögrenför att söka upp Astrid Lindgren. Det blev ett livsomvälvande möte.
Ilon hade vid tillfället inget arbete och ont om pengar – och hon var fast besluten om att skaffa sig ett jobb som illustratör. Astrid, som vid det laget redan hade publicerat flera böcker, arbetade som redaktörpå Rabén & Sjögren sedan 1946. Hon tog en titt på Ilons bilder och gav henne sedan ett avsnitt ur manuskriptet till Mio, min Mio, med uppdraget att fundera på hur det kunde illustreras. Det tog inte lång tid innan Ilon var tillbaka på förlaget med ett förslag – och Astrid gav henne jobbet!
Träffades ofta hemma hos Astrid
Astrid och Ilons samarbete pågick under många år. De träffades ofta i Astrids lägenhet på Dalagatan i Stockholm och diskuterade nya manus och illustrationer. Ilon var mycket ambitiös i sitt tecknade och lade stor vikt vid att kunna fånga sagopersonernas karaktärer. Ibland hämtade hon inspiration i sin egen familj. Lotta på Bråkmakargatan och Kerstin i Barnen i Bullerbyn ärbaserade på två av Ilons fyra döttrar; Anna och Birgitta.
Miljöer från barndomen
Även till sagomiljöerna hämtade Ilon ofta inspiration från platser ur sitt eget liv.
– För tecknandet av det idylliska Bullerbyn använde jag mycket av det som fastnat i minnet från den lyckliga tiden i Estland – något hus, någon möbel, inredning och så vidare. Många av barnen liknar mina barndomsvänner och lekkamrater i Haapsalu, berättar illustratören i boken Ilon Wikland: ett konstnärsliv.
Astrid tackade Ilon i ett brev
Ilon Wikland är den illustratör som illustrerat flest av Astrid Lindgrens böcker – något som Astrid bland annat har tackat henne för i ett brev: ”Det enda jag säkert vet och känner är hur stort tack jag är skyldig Dig: hur mycket Du har betytt för mina böcker, för Du med Dina bilder har alltid hjälpt dem att nå läsarna. Många barn minns Dina bilder hela livet. De blir en oförglömlig del av deras barndom”.
Om Astrid Lindgren
Astrid föddes 1907 på gården Näs utanför Vimmerby i Småland. Hon var 37 år när hennes första bok, Britt-Marie lättar sitt hjärta, kom ut 1944. Året efter slog hon igenom med Pippi Långstrump. Astrid skrev totalt 34 kapitelböcker och 41 bilderböcker som tillsammans har översatts till över 100 språk. Den 28 januari 2002 avled Astrid i sitt hem i Stockholm, 94 år gammal.
Om Ilon Wikland
Ilon föddes 1930 i Estland och kom till Sverige som flykting när hon var 14 år gammal. Redan som liten var hon duktig på att rita och i Sverige fick hon börja på konstskola. 23 år gammal fick hon jobb som barnboksillustratör. I dag är hon den konstnär som har illustrerat allra flest av Astrid Lindgrens böcker – omkring 30 olika titlar.