Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Hon är mamma till alla dinosaurier …

… i vår nya kollektion! Här berättar barnboksförfattaren Sarah Sheppard allt om samarbetet och hur hon blev dinosaurieexpert, samt tipsar om hur man väcker läslusten hos sina barn!

Hej Sarah! Du skriver och illustrerar faktaböcker till barn, bland annat populära ”Dino Deluxe”, vad är det roligaste med ditt jobb?

– Faktiskt alltihopa! Det är underbart skoj att helt få snöa in på ett ämne – och sedan få rita och skriva om det, och på så vis dela med mig till andra av allt spännande jag lärt mig. 

 

Varför har du valt att rikta dig till barn? 

– Jag skriver helt enkelt om sådant som jag själv tycker är spännande och intressant, och de flesta av mina intressen delar jag kanske först och främst med barn! Min förläggare har en gång sagt att jag har samma intressen som en genomsnittlig femåring.

 

Flera av dina böcker handlar om dinosaurier, men du har inte alltid varit en dinosaurienörd. Vad jobbade du med innan du började skriva böcker? 

– Jag var grafisk formgivare, och innan dess art director på reklambyrå.

 

Vad fick dig att börja läsa paleontologi?

– Det var egentligen en slump! Min kompis tyckte att vi skulle läsa en kvällskurs på Stockholms universitet. Vi sökte olika kurser; det var litteratur, idéhistoria, konst … Inget av detta kom vi in på! I stället kom vi in på ”Dinosaurier, 10 poäng” på Institutionen för geologiska vetenskaper. 
 

”Min förläggare har en gång sagt att jag har samma intressen som en genomsnittlig femåring”, berättar Sarah Sheppard.

 

För mig öppnade sig en helt ny – och fantastisk – värld. Jag blev som besatt och pluggade som en galning. Jag har alltid varit intresserad av naturvetenskap, och det här var ju naturvetenskap med extra allt! För mig är dinosaurierna det smaskigaste evolutionen har att erbjuda. Allt är spännande! Hur de såg ut med sina enorma storlekar, horn, sköldar, taggar, fjädrar, vassa klor och tänder, tiden de levde under, hur de försvann …

 

Vad är det mest överraskande du har lärt dig om dinosaurier?

– På universitetet blev jag mest förvånad av insikten att fåglar faktiskt är dinosaurier. Det var fortfarande ganska ny info då. Men annars är det bästa med dinosaurier att du aldrig upphör att förvånas. Man hittar nya fossil hela tiden, i snitt en ny art i veckan!

 

Hur kan man väcka läslusten hos sina barn?

– Läs tillsammans varje kväll – dagens bästa stund! Låt böcker ligga framme i olika högar så att de är lätta att komma åt och lockar till läsning. Fyll ofta på med nya böcker! Gå till exempel till biblioteket och låna många och gärna olika sorters böcker – bilderböcker, faktaböcker, serier, kapitelböcker. Uppmuntra barnens egna intressen. Gillar de myggor och lastbilar – försök hitta böcker om myggor och lastbilar. Och var en bra förebild: sitt i en soffa och läs själv!

 

Nu hittar man ett gäng av dina dinosaurier hos oss på Polarn O. Pyret. Berätta om kollektionen!

– För mig står PO.P för kvalitet och barndom. Jag kan inte tänka mig ett bättre sammanhang för mina kära dinos – ett verkligt drömsamarbete!

 

Kollektionen togs fram av det superduktiga designteamet på PO.P som utgick från bilderna i mina dinosaurieböcker. Sen bollade vi fram och tillbaka om vilka dinos som skulle vara med, om färger och detaljer. Processen var väldigt rolig och jag var nervös över hur resultatet skulle bli exakt noll gånger! Jag kände direkt att Tyrannosaurus, Triceratops och de andra var i mycket goda händer.
 

Våra grymma gäster från ”Dino Deluxe” hittar du på färgsprakande plagg för både de yngsta och de lite äldre barnen.

 

Vilket plagg i kollektionen är din favorit?  

– Jag tycker verkligen allt blev otroligt fint! Printet blev superhärligt, med en massa olika dinosar och djungelväxter. Är också väldigt förtjust i den gula collegetröjan med den svart-vita Therezinosaurus, där man kan lyfta på en lucka och se skelettet! Och så klart den mörkblå tröjan med Tyrannosaurus. Den finns även i vuxenstorlek, så den kommer jag att ha på mig jämt nu fortsättningsvis. Och så mössan! Den finns egentligen bara i barnstorlek, men den passar mig också, jag har testat! 

 

Du har en särskild koppling till Polarn O. Pyret sedan tidigare, berätta!

– Jag växte upp på 70-talet och hade själv mycket PO.P-kläder (tack mamma!), bland annat en mörkblå jacka i manchester (med Musse Pigg-märket på ärmen) som jag minns väldigt väl. Men mest minns jag mina högt älskade, rödrandiga långkalsonger! Jag levde i dessa, det var mitt absoluta favoritplagg, jag hade på mig dem jämt, jämt. Jag minns faktiskt inte att jag någonsin hade byxor på mig, inte ens när jag gick ut (men jag hoppas det!).

 

När jag själv skaffade barn fick de också kläder från PO.P. Självklart har de alla tre haft randiga långkalsonger!

 

Till sist: Vad kommer din nästa bok att handla om?

– Världens farliga och fantastiska djur!
 

OM SARAH

Namn: Sarah Sheppard.

Ålder: 50 år.

Bor: På Södermalm i Stockholm.

Familj: Sönerna Lee, 19, Ossian, 18, och Simon, 13, samt hunden Hjärtat.

Gör: Är författare, illustratör och grafisk formgivare.

Favoritdinosaurie: Giganotosaurus, som hade tänder vassa som knivar!

Missa inte!

Dinosaurier på turné med Barnutställningar

* Vallentuna bibliotek – 9 okt 2021–30 jan 2022
* Vara bibliotek – 5 feb 2022–19 apr 2022
* Nynäshamn bibliotek – 18 jun 2022–21 aug 2022
* Kristinehamns Historiska Museum – 2 sep 2023–5 nov 2023

SE MER

Färglägg dinosaurierna!

Skriv ut våra fina mönster från Sarah Sheppard Collection, och låt ditt barn färglägga dem! En perfekt aktivitet för mysiga dagar inomhus. Ta mig till artikeln.

Shoppa kollektionen: