Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Markiz höjer rösten för brösten

Varje år får närmre 8 000 kvinnor diagnosen bröstcancer. Under gymnasietiden förlorade Markiz Tainton en nära vän i sjukdomen. Nu vill Markiz uppmärksamma fler på hur viktigt det är att lära känna sin kropp och att ta eventuella symptom på allvar.

Vi är vana att se Markiz Tainton bland puttrande grytor och rykande kastruller, men när hon fick frågan om hon ville medverka i vårt samarbete med Bröstcancerförbundet, tvekade hon inte.
– Under gymnasiet fick en kompis beskedet att hon hade bröstcancer. Det var samma år som hon skulle ta studenten. Vi trodde att cancern skulle gå att bota, eftersom man oftast blir frisk, men hon hade haft det länge utan att upptäcka det, så det hade spridit sig. Knappt ett halvår senare förlorade vi henne.
Det var första gången som Markiz kom i nära kontakt med bröstcancer.
– Sedan dess undersöker jag alltid mina bröst i samband med att jag har mens. Det är en bra rutin tycker jag, för om man har regelbunden mens, så blir brösten kontrollerade en gång i månaden.

 

Bröstcancer i släkten

I samband med att Markiz flera år senare skulle bli mamma, upptäckte hon att bröstcancer fanns på hennes makes sida av släkten.
– Kevins mormor hade drabbats av bröstcancer två gånger.
I dag har Markiz två döttrar, som ofta är med i rummet när hon undersöker sina bröst. För att göra det lättsamt och samtidigt skapa en medvetenhet om vad Markiz gör, sjunger de den egenkomponerade ramsan ”Vi känner och vi klämmer” tillsammans.
– Jag vill inte belasta dem med sjukdomen, det är för tidigt tycker jag. Men jag har förklarat att jag undersöker att allt känns bra, och att när det känns bra så hittar man inga knölar. Jag försöker göra samtalet naturligt, det ska inte finnas något som vi inte kan prata om. När de kommer upp i tonåren och har någon fundering om kroppen, så ska de inte vara rädda för att diskutera det med mig. 

 

Markiz med döttrarna Liora och Sade. 


”Vi pratade inte om kvinnokroppen i vår familj”

Själv är Markiz inte uppvuxen med att på ett naturligt sätt kunna ta upp frågor om kroppen med sina föräldrar.
– Vi pratade inte om kvinnokroppen i vår familj, och det var likadant för min kompis som gick bort. Hon kanske kände smärta i bröstet – men visste antagligen inte vad hon skulle göra åt det.
Genom att medverka i den här kampanjen hoppas Markiz att hon kan nå ut till kvinnor med liknande bakgrund som hennes egen.
– Många lever i familjer där man inte pratar om kroppen. Vi måste bryta det. Vi måste ta ansvar för oss själva och för vår omvärld. Vi måste bli bekväma med våra kroppar och kunna prata om det vi upplever. Och vi måste sprida den viktiga kunskapen om bröstcancer.
Markiz uppmanar alla kvinnor att undersöka sina bröst regelbundet.
– Lär känna din kropp, och var inte rädd för att ta på den. Vi är ofta rädda för det som är obekvämt, men om vi inte kollar upp det som känns fel, så kan det hinna gå till det extrema, som med min kompis.
 

OM MARKIZ

Namn: Markiz Tainton.
Ålder: 35 år.
Bor: I Solna.
Familj: Maken Kevin, barnen Liora, 4, och Sade, 2.
Gör: Är matinspiratör och kokboksförfattare.