Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Storleksguide barn

Om ditt barns kläder sitter som de ska så kommer alla funktioner till sin rätt, plaggen slits mindre och de kommer vara sköna att bära och leka i, helt utan hinder. Detta gäller både funktionskläder så väl som vanliga. Här svarar vi på många av de vanligaste frågorna angående storlekar!

Hitta rätt storlek

För att hitta rätt storlek till ditt barn behöver ni ha mätt barnets längd. Kom ihåg att barn ofta växer i stötar, så mät igen om det var någon vecka sedan sist. Barnets längd i centimeter visar vilken storlek på plagget ni behöver. Bredvid storlekarna står ålder, de ger en fingervisning för de som inte har möjlighet att mäta. Men mät alltid om du har chansen. 

 

Hur ska plagget sitta?

Gå efter vad som är skönast för barnet när det gäller vanliga kläder. Se så att barnet kan röra sig obehindrat, där inget stramar åt eller skaver. Ärmslut bör inte hamna högt upp på armen eller hamna över fingrarna. Bensluten på vanliga byxor bör inte hamna ovanför foten, barnet ska inte heller gå på dem. Och grenen ska inte hamna långt ned och hindra barnet från att springa fritt.

Testa om ytterkläderna passar:

Jacka:

- Låt barnet sträcka upp armarna rakt upp. Ärmsluten ska då täcka handleden.

- Du ska kunna ta ett rejält tag om jackan i svanken. Detta visar att det finns rum för lager 1 & 2.

 

Byxor/overall:

- Låt barnet ta några stora steg. Detta ska gå lätt och smidigt.

- Reflexerna på benen ska synas tydligt.

- Bensluten ska inte hamna så att barnet går på dem.

- Låt barnet sitta på knä. Bensluten ska inte sluta ovanför foten och det ska vara skönt att sitta, utan att det stramar i stussen.

- Du ska kunna ta ett rejält tag i axlarna utan att det stramar i grenen.

- Du ska kunna ta ett rejält tag om byxorna i svanken. Detta visar att det finns rum för lager 1 & 2.

Frågor & svar om bebiskläder:

Vad ska jag köpa för storlek innan bebisen är född?

Detta kan vi inte svara säkert på, men vi rekommenderar att ha några plagg i storlek 50, något i storlek 44 och något i storlek 56. Behåll prislappen och be någon lämna tillbaka om någon storlek är för liten när bebisen kommit (öppet köp i 2 veckor). Och om något är för stort så kommer det tillslut passa. Här kan du se en lista på vilka plagg som behövs den första tiden!

Hur stor ska vindfleeceoverallen vara?

Bebisen behöver ha plats för att ha 2-3 lager under. Overallen kan bebisen växa i länge. Först kan du vika över ben- och ärmslut. När det inte går längre så kan du komplettera med tossor och vantar och låta bebisen bära den ännu lite till. Men overallen är för liten om den stramar åt eller ger glipor på ben och ärmar.

Tänk på att för stora ytterkläder minskar säkerheten när bebisen sitter i babyskyddet i bilen! 

Vilken storlek på mössan?

Mössan ska inte ge märken i pannan och du ska lätt kunna få in ett par fingrar under kanten. Mössan ska täcka öronen. Börjar mössan glida upp är den för liten. Om du ska köpa innan bebisen är född så brukar våra storleksangivelser stämma väl överens med bebisens ålder. 

Vilken storlek på tossorna?

Vi brukar rekommendera att ta den minsta storleken till den första tiden. Tossorna är däremot för små om bebisens tår pressas mot tossornas framdel. Om de lätt halkar av i vagnen kan våra vanthållare hålla dem på plats!

Vilken storlek på strumporna?

Strumporna ska sitta uppe, hälen ska sitta på plats och tyget ska inte strama åt foten. Strumpor behöver knappt tvättas den första tiden så två par i storlek 10-12 och två i storlek 13-15 är en bra start om du handlar innan bebisen är född. Våra mjuka, ribbade strumpor till de minsta sitter kvar på foten och är väldigt populära!

Vilken storlek på de första skorna?

Det är dags för de första skorna när barnet börjar gå. Välj lätta skor med slät sula, så att skorna inte fastnar så lätt mot marken. Välj gärna högre skaft så skorna sitter stadigare och ger bättre balans. Skorna bör också ha god andningsförmåga då små barn svettas mycket.

Läs mer om valet av skor i vår skoguide!

 

Frågor & svar om ytterkläder:

Vilken storlek ska mitt barn ha i ytterkläderna?

För att hitta rätt storlek behöver ni ha mätt barnets längd. Kom ihåg att barn ofta växer i stötar, så mät igen om det var någon vecka sedan sist. Barnets längd i centimeter visar vilken storlek på plagget ni behöver. Bredvid storlekarna står ålder, de ger en fingervisning för de som inte har möjlighet att mäta. Men rätt längd går före ålder när ni ska hitta rätt storlek, då alla barn är olika!  

Mitt barn är precis så långt som en storlek är, t.ex.110 cm, vilken storlek ska vi välja?

Då ska du välja den storleken, storlek 110 i detta fall.

Mitt barn är mellan storlekar, vilken storlek ska jag välja?

Vi brukar rekommendera att ta den större storleken, då barn växer i stötar och plötsligt växt någon centimeter. 

Hur ska jackan sitta?

Låt barnet sträcka upp armarna rakt upp. Ärmsluten ska då täcka handleden. Använd alltid kardborren i ärmsluten för att hålla ärmarna på plats, om ni viker upp dem så blir inte jackan vattentät. Du ska kunna ta ett rejält tag i svanken för att se att det finns rum för lager 1 & 2. Säsongerna är långa, så det behövs utrymme att växa. 

Hur ska byxorna sitta?

Barnet ska lätt och smidigt kunna ta några stora steg. Reflexerna på benen ska synas tydligt. Bensluten ska inte hamna så att barnet går på dem. När barnet sitter på knä så ska bensluten hamna i höjd med foten och det ska vara skönt att sitta, utan att strama i stussen. Säsongerna är långa, så det behövs utrymme att växa. 

Hur ska overallen sitta?

Barnet ska lätt och smidigt kunna ta några stora steg. Reflexerna på benen ska synas tydligt. Bensluten ska inte hamna så att barnet går på dem. När barnet sitter på knä så ska bensluten hamna i höjd med foten och det ska vara skönt att sitta, utan att det stramar i stussen. Du ska kunna ta ett rejält tag i axlarna utan att det stramar i grenen. Du ska också kunna ta ett rejält tag i svanken och se att det finns rum för lager 1 & 2. Säsongerna är långa, så det behövs utrymme att växa. 

Hur ska mössan sitta?

Mössan ska inte ge märken i pannan och du ska lätt kunna få in ett par fingrar under kanten. Mössan ska täcka öronen. Börjar mössan glida upp är den för liten. Våra storleksangivelser stämmer ofta väl överens med barnets ålder. 

Hur ska vantarna sitta?

Fingertopparna ska inte trycka emot vantarna, då kommer barnet frysa. De ska sitta så att barnet lätt kan röra händerna. Tänk på att olika tillverkare har olika storleksmått när det kommer till vantar. 

Hur ska balaklava/halskrage sitta?

Välj samma storlek som barnet har i mössor. De ska varken sitta för tight eller hänga ned.

 

Frågor & svar om badkläder:

Vilken storlek ska mitt barn ha i badkläderna?

Badkläders storlekar är samma som vanliga kläder. För att hitta rätt storlek till ditt barn behöver ni ha mätt barnets längd. Kom ihåg att barn ofta växer i stötar, så mät igen om det var någon vecka sedan sist. Barnets längd i centimeter visar vilken storlek på plagget ni behöver. Bredvid storlekarna står ålder, de ger en fingervisning för de som inte har möjlighet att mäta. Men rätt längd går före ålder när ni ska hitta rätt storlek, då alla barn är olika!  

 

Hur ska uv-plagg sitta?

Det spelar ingen roll om UV-kläderna sitter tight eller lite löst, så länge de täcker de delar på kroppen som är tänkt så kommer UV-skyddet fungera. Välj därför den storlek som är skönast. 

 

Hur tight ska badblöjan/badbyxan sitta? 
Om ditt barn bär badbyxor med dragsko så kan du dra åt så tight som passar ditt barn. Då behöver inte själva byxan sitta tight. Dra åt så pass att det inte skulle komma ut något ur byxan om bebisen bajsar, men inte hårdare än så. Dragskon kan lämna lite märken på kroppen men ben och mage ska inte bli röda.

Frågor & svar övriga frågor:

Hur är PO.P:s kläder i storlekarna?

Vi gjorde en generell uppdatering av våra storlekar nyligen, då vi fått feedback från er kunder att storlekarna var för stora. Nu ska storlekarna därför stämma bättre överens med de flesta barns ålder. Det finns dock ingen global standard att gå efter, därför är alla tillverkares storlekar olika. Vi rekommenderar alltid att ni testar plaggen innan köp, eller behåller etiketten på så ni kan lämna tillbaka på öppet köp om plagget inte passar. 

 

Kan man hoppa över storlekar?

Det är helt upp till er, passar plagget två storlekar över tidigare storlek så kan ni välja den istället. Se bara till så att ert val gör att barnet kan röra sig fritt och att barnet inte t.ex. går på byxbenen vilket ger onödigt slitage och risk för att trilla. 

 

Hur är vuxenkläderna i storlek?

Storlekarna i våra vuxenkläder går enligt standard, så välj den storlek du brukar köpa. 

Vi hjälper dig

Har du fler frågor kring storlekar är du alltid välkommen att prata med vår kundservice och personalen i alla våra butiker!

 

Hitta din butik här