Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Symboler

Symboler

Våra funktionsplagg är märkta med olika symboler som är till för att guidea dig när du handlar, så att du lätt kan se vilka plagg som passar just ditt barn.

Vindtäthet

Att ett plagg är vindtätt betyder att det stänger ute vind.

Vindtäta plagg hjälper barnet att hålla värmen. Ibland är endast de delar av plagget som är mest utsatta för vind vindtäta, till exempel partiet kring öronen på en mössa. Och ibland är hela plaggets huvudfunktion att vara vindtät, exempelvis en vindjacka. Vindjackor används ofta för bland annat löpning och segling, aktiviteter där man behöver ett smidigt plagg men som håller kalla vindar ute.

Vindtäthet mäts genom att suga luft genom plagget i millimeter per sekund.

Slitstyrka

Att ett plagg är slittåligt betyder att det klarar slitage bättre än andra plagg i samma kategori.

Slitstyrka i textilier kan mätas på många sätt. Vi på Polarn O. Pyret använder här en tuff metod som är framtagen för att testa arbetskläder. Vi utsätter tyget för nötning med ett grovt sandpapper för att efterlikna barn som till exempel kryper på asfalt. Tåligheten anges i varv, det betyder hur många varv med sandpapper som kan gå över tyget innan det går sönder. Det finns inget standardiserat test för att testa slitstyrka utan alla klädtillverkare använder olika sandpapper, tryck och hastighet i sina maskiner. Därför kan man inte jämföra slitstyrka mellan tillverkare.

En del ytterplagg är i tyg som är slitstarkt, andra är både i slitstarkt tyg och utrustade med extra slitstarkt material på utsatta områden så som knän och säte. Dessa områden markerar vi då på plaggets etikett.

Vattenpelare

>3 000

Lätt regn, inget tryck.

 

>5 000

Måttligt regn och snö.
Klarar visst tryck, ex. att sitta ner på blött en kortare stund.

 

>10 000

Klarar mycket regn och blöt snö och högre tryck, ex. att sitta ner på blött en längre stund.
Vattentäthet

Att ett tyg är vattentätt betyder att vatten inte tränger igenom det. Var gränsen går för att kalla det vattentätt skiljer mellan olika varumärken. Vissa anser att ett tyg som har 2 000 mm vattenpelare räcker för att kalla det vattentätt, medan vi har satt vår gräns vid minst 3 000 mm.

För att ett helt plagg ska klassas som vattentätt så måste det, förutom att ha tyg med minst 3 000 mm vattenpelare, också ha tejpade sömmar.

Vad är vattenpelare?
Vattentäthet mäts i millimeter vattenpelare som visar hur stort tryck tyget klarar innan vatten tränger igenom och gör det fuktigt eller blött. Detta test är standardiserat, det betyder att du kan jämföra olika tillverkares plaggs vattentäthet mellan varandra.

Vattentätheten kontrolleras av ett membran på baksidan av yttertyget vars porer är så pass små att vatten inte tränger igenom. Då kan plagget vara blött på utsidan, men torrt på insidan mot barnets kropp. 

Vattenavvisning

Att ett plagg är vattenavvisande betyder att vattendroppar pärlar sig och rinner av plagget.

 

Ett vattenavvisande plagg klarar en kort, lättare regnskur, men blir vädret blötare så kommer vatten tränga igenom. Vattenavvisning är också viktigt på ett vattentätt plagg för annars skulle yttertyget snabbt bli blött och tungt. Vattnet skulle inte tränga in igenom hela plagget och göra barnet blött, men det skulle ändå vara obekvämt. Därför kan ett plagg både vara vattentätt och vattenavvisande.

 

Plagget blir vattenavvisande först när det behandlas med en vattenavvisande impregnering.

 

Varför har vi plagg som endast är vattenavvisande?

Det beror på användningsområde, barnets ålder och vilka funktioner vi vill att plagget ska ha. Plagg för nyfödda behöver oftast bara vara vattenavvisande då så små barn inte är ute en längre stund i regn. Ett plagg som bara är vattenavvisande är oftast mer följsamt och kan därför vara det bättre alternativet. Det beror helt enkelt på hur plagget ska användas.

Andningsförmåga

Att ett plagg har andningsförmåga betyder att det släpper ut överskottsvärme och fukt.

När överskottsvärme och fukt släpps ut så håller sig barnet varmt men torrt även när barnet svettas. Olika barn har olika behov när det kommer till ytterplaggens andningsförmåga; ett aktivt barn har större behov av att kläderna har god andningsförmåga än ett mer stillasittande barn.

Tejpade sömmar

För att ett plagg ska vara helt vattentätt måste det både vara i ett tyg med minst 3 000 mm vattenpelare och ha tejpade sömmar.

Om inte sömmarna tejpas kan vattendroppar tränga igenom de små hål som symaskinsnålen bildar i tyget. Det finns två varianter på tejpade sömmar, fully taped och semi taped. Hur många sömmar som tejpas beror på plaggets användningsområde och hur utsatta de olika områdena är för vädret. Till exempel kan sömmarna vid axlarna vara tejpade, men inte de under armarna. Ett sådant plagg klassas som semi taped. 

Visste du att?

Våra impregneringar är alltid helt PFC-fria.

 

Läs mer om våra kemikalierestriktioner här.