Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Polarn O. Pyrets nya graviditetsexperter Asabea & Opokua

De är systrar, har en podd ihop och håller en förlossningsförberende kurs tillsammans. Under våren är de dessutom Polarn O. Pyrets graviditetsexperter och svarar på frågor om allt från hemfödsel till första tiden med bebisen! Här får du lära känna Asabea och Opokua Britton lite bättre – och ta del av deras bästa förlossningstips.

När barnmorskan Asabea skulle föda sitt andra barn, valde hon att göra det på en mindre vanlig plats – nämligen hemma i badkaret.


– Min första födsel var en positiv upplevelse, men mycket av det jag tyckte var negativt visste jag att jag kunde undvika hemma. Jag önskade att få en ostörd födsel, alltså utan interventioner, där jag fick möjlighet att känna allt och styra allt, berättar Asabea.


Förlossningen blev allt hon hade drömt om, inte minst tack vare att hennes storasyster Opokua var på plats när bebisen kom till världen. Och Asabea var i mycket goda händer – Opokua är nämligen utbildad doula.

För dig som funderar på att föda hemma

I dag är det Opokua som är gravid. Hon har gått in i den tredje trimestern, det vill säga graviditetens slutfas. Även hon planerar för en hemfödsel – och självklart kommer lillasyster Asabea att finnas vid hennes sida när det väl är dags.


– Jag vill ge mig själv så bra förutsättningar som möjligt att kunna vara i min egen bubbla, så att jag inte bara kan hantera, utan kanske till och med njuta av födseln, säger Opokua.


För dig som funderar på att föda hemma tipsar systrarna om att läsa på om för- och nackdelar, för att du ska känna dig trygg i ditt val. De menar även att det är viktigt att förbereda sig mentalt inför det som komma skall – till exempel genom att gå en kurs i hypnobirthing, eller den kurs som tilltalar dig.


– Hyr en förlossningspool om du inte har ett rymligt bad! Badet är fantastisk smärtlindring, säger Asabea.

Podd om förlossning och graviditet

På senare tid har syskonen blivit kollegor – tillsammans har de nämligen startat podden Systrarna Britton, som handlar om förlossning, graviditet och föräldraskap. Asabea sprider sedan tidigare sina kunskaper via sin blogg och på Instagram.


– Det är mycket lättare att ge sitt fulla perspektiv i talform. Dessutom kändes det som en kul grej att få göra tillsammans med Opokua!


Så, hur är det i praktiken att jobba tillsammans med sin syster, kan man fråga sig?

– Det är svinkul att få sitta ner och prata helt ostört i en timme. Jag rekommenderar alla att skaffa en podd med någon de tycker om, säger Asabea.


Vill du hänga mer med systrarna Britton? Framöver kommer vi att få följa Opokua in i fjärde trimestern (och får veta allt om vad det innebär). Syskonen kommer även att svara på frågor om mammakroppen, mående och första tiden med bebisen. Missa inte det!

OM ASABEA

Namn: Asabea Britton.

Ålder: 33 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Sambo och två små söner.

Gör: Är barnmorska, utbildar och skriver.

Aktuell med: Förlossningsförberedande kurs tillsammans med Opokua, på hypnokurs.se. Släpper en barnbok i juni och en annan bok tillsammans med Opokua i september.

OM OPOKUA

Namn: Opokua Britton Cavaco.

Ålder: 35 år.

Bor: I Stockholm.

Familj: Man, dotter, bonusson, samt en bebis på väg.

Gör: Är forskningssjuksköterska, poddare, doula och hypnobirthinginstruktör.

Aktuell med: Förlossningsförberedande kurs tillsammans med Asabea, samt en bokdebut.

Packa BB-väskan – systrarnas bästa tips:

  1. Pyjamas eller mjukiskläder som sitter riktigt skönt och är lätta att amma i. Inget som spänner över den stora, mjuka magen.
  2. Kylbindor.
  3. Ett ombyte till bebisen att åka hem i: en body, byxor, en mössa, strumpor och ytterkläder.
  4. Amningsskydd.
  5. Flergångstvättlappar.
  6. En babyfilt.
  7. Galaxprojektor. Ger ett lugnande och fint ljus.


Vill du ha fler tips? Här hittar du vår BB-guide.