Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Tvättguide

Tvättguide

När man har barn så blir det lätt mycket tvätt. Därför vill vi tipsa om hur du kan tvätta och torka för att kläderna ska få ett långt liv och samtidigt spara på miljön.

TVÄTTA SMART

Det finns många saker man kan göra rätt när man tvättar. Om du gör i alla fall några av tipsen nedan så kommer det göra stor skillnad i längden, på både plaggen och miljön. Och flera av dem gör du säkert redan!

 

1. Sortering

Färg

Om ett enfärgat plagg tvättas tillsammans med flerfärgade plagg så finns det en risk att det enfärgade plagget färgar av sig på de andra plaggens ljusare partier.

 

Tänk så här när du sorterar:

- Helvita plagg - tvättas bara med andra helvita plagg, alla andra färger bör undvikas helt.

- Enfärgade plagg - tvättas med andra plagg i liknande färger.

- Flerfärgade plagg - tvättas med andra flerfärgade plagg. Plagg med ljusa partier tvättas för sig och plagg utan ljusa partier för sig.

Visste du att?

Plaggen kan missfärgas om de ligger i tvättmaskinen efter att tvätten är klar. När blöta plagg ligger mot varandra händer det nämligen att färgade plagg färgar av sig på andra. Försök därför hänga upp plaggen på tork snabbt efter att maskinen är färdig.

2. Dosering

En full maskin

Att tvätta fulla maskiner sparar energi, vilket spar på miljön. En full maskin är när du kan placera en näve ovanpå tvätten när den ligger i maskinen. Tänk på att det inte är bra att tvätta överfulla maskiner då det kan skada både maskinen och dina kläder.

Dosera tvättmedel

Att överdosera tvättmedel är inte bra då överblivet tvättmedel spolas ut i avloppet, vilket är skadligt för miljön, och för att färgen i plagget kan påverkas. Därför är det alltid bra att använda doseringsmåttet som bukar komma med tvättmedlet. 

Inget sköljmedel

Vi rekommenderar att du inte använder sköljmedel då det belastar både miljön och plagget. Det sliter dessutom på materialet i dina kläder som gör att de inte håller lika länge. 

Visste du att?

Du kan se om du överdoserat genom att se hur mycket skum som bildas när maskinen startar. Skummar det mycket, istället för ett litet jämnt skum, så har du tagit för mycket tvättmedel. Då vet du att du ska ta mindre nästa gång!

3. Torkning

Ur miljösynpunkt är det bäst att inte torka i torktumlare eller i torkskåp, dessutom varar plaggen längre om de får självtorka. Men, det finns ett undantag. Ytterplagg behöver faktiskt torka i tumlare eller skåp för att bevara sin vattenavvisning. Och de behöver bli helt torra. Däremot är det viktigt att man torkar enligt den temperatur som plaggets tvättråd säger. Står det att plagget ska tvättas i 40 grader så är det också maxtemperaturen för när det ska torkas. 

Fyll torktumlaren helt, men överbelasta den helst inte för då blir torkningen ojämn och plaggen skrynkliga. Och bäst är att bara torka plagg som har samma torktid tillsammans. Till exempel så har syntet och bomull väldigt olika torktid.

TVÄTTA JEANS

Om du tar väl hand om ett par jeans kommer de vara en trogen garderobsfavorit länge, som bara blir snyggare och mjukare med tiden. Här ger vi tips som hjälper när du ska tvätta jeans.

 

Följ jeansens tvättråd

 

Töm alla fickor

 

Vänd jeansen ut och in

Då undviker du att eventuella ränder bildas i jeansens veck.

 

Tvätta alltid med liknande färger 

Det är speciellt viktigt ju mörkare de är.

 

Använd tvättmedel utan blekmedel

 

Använd inte sköljmedel 

Sköljmedel kan påverka jeansens elasticitet och är dåligt för miljön. 

 

Låt dem inte ligga blöta

Tag ut dina jeans direkt efter att tvätten är klar. Vänd jeansen rätt, skaka och sträck ut dem i benen.

 

Låt jeansen hängtorka 

Torktumla inte, då kan de tappa sin passform.

TVÄTTA FUNKTIONELLA YTTERPLAGG

Om du tvättar funktionsytterplagget rätt så håller det längre. Och hur du torkar plaggen är faktiskt nästan lika viktigt. Här ger vi tips på vad som är bra att tänka på!

 

Tvätta

Följ tvättrådet

 

Tvätta i rätt temperatur och tvätta med liknande färger.

 

Stäng alla delar
Stäng alla knappar, dragkedjor, spännen och kardborreband. Då undviker du onödigt slitage på plaggets olika delar och på yttertyget.

 

Avigsidan ut
Tvätta plagget med avigsidan ut för att minska slitage på yttertyget.

 

Inget sköljmedel
Använd inte sköljmedel då de kan påverka plaggets vattenavvisning.

 

Låt det inte ligga blött
Ta ut det tvättade plagget ur tvättmaskinen direkt efter att tvätten är klar. Då undviker du att färger färgar över till andra områden på plagget.

 

Tvätta fleece

Undvik att tvätta din fleece om det går. Du kan punkttvätta om det kommit en fläck någonstans, de går också bra att vädra. Behöver den tvättas så rekommenderar vi att använda tvättpåsen Guppyfriend, denna fångar upp eventuella mikroplastpartiklar som syntetmaterial kan avge i tvätt. Påsen gör också att kläderna tvättas skonsammare, vilket gör att de håller längre! 

Behöver du tvätta vindfleece?

Nu säljer vi Guppyfriend, en tvättpåse som fångar upp mikroplastpartiklar som fleece avger i tvätten, vilket förhindrar att dessa hamnar i våra sjöar och hav. Påsens mjuka yta gör dessutom att plaggen tvättas mer skonsamt, så att de håller längre!

Torka

Torka alltid i skåp eller tumlare, men på låg temperatur 

För att plaggets vattenavvisning ska hålla behöver det värmebehandlas efter tvätt. Det gör du genom att torka plagget på plaggets rekommenderade tvättemperatur i torkskåp/torktumlare. Då undviker du att tejpade sömmar lossnar. Sedan kan man inte undvika att vattenavvisningen gradvis kommer att tvättas bort ändå. Då behöver plagget återimpregneras. Impregnering kan du köpa i välsorterade sport- och fritidsbutiker, kom ihåg att impregneringen ska vara PFC-fri!

TVÄTTA UV-PLAGG

För att UV-plaggen ska bevara sitt höga solskydd behöver man ta hand om plaggen på rätt sätt. Tur att det är lätt gjort!

 

Tvätta

UPF 50 betyder att plagget ger 50 gånger mer skydd än om man inte bär något solskydd. Det är helt enkelt ett himla bra plagg att bära, särskilt för barn då deras hud är extra känslig. Därför är det viktigt att ta hand om barnens UV-plagg. Tack och lov är det enkelt gjort!

 

Skölj plagget efter användning

Skölj noggrant i kallt kranvatten när ni badat klart för dagen.

 

Vänd plagget ut och in

 

Följ UV-plaggets tvättråd

 

Använd tvättmedel utan blekmedel

 

Torka 

Torka inte i sol eller torktumlare. Torka i skuggan eller inomhus istället. 

TVÄTTA OLIKA MATERIAL

 

Olika material har olika behov. Viskos är väldigt känsligt när det är blött och ull räcker ofta att man vädrar efter användning. Få större förståelse för olika material och håll plaggen snygga längre.

 

Ull

Ull drar inte till sig mycket smuts. Därför räcker det oftast med att bara borsta av och vädra ullplagget för att hålla det rent. Men om du ska tvätta plagget håller det bäst om du använder fintvättmedel och tvättar på ulltvättprogrammet.

 

Viskos

Viskos är en fiber som är känslig när den är blöt och kan då faktiskt gå sönder. Därför bör du tvätta viskos i ett fintvättprogram och gärna i tvättpåse. När viskosen är blöt drar den lätt ihop sig och blir hård och stel, sträck därför ut plagget mycket försiktigt när det fortfarande är blött. När plagget torkat så stryk det, då ska plagget återfå sin ursprungliga form och ”lyster”.

 

Syntet

Syntetfiber suger inte upp smuts så lätt och oftast räcker det att du torkar av ytterplaggen med en fuktig trasa för att göra dem rena. Syntetfiber är också starka och elastiska, därför tål de slitningar bättre och skrynklar inte så lätt. Men kom ihåg att om du ska tvätta plagget så välj syntetprogrammet på tvättmaskinen.

 

Fleece

Vi rekommenderar alltid att du undviker att tvätta plagg som inte behöver tvättas, eftersom det är bättre för både miljön och plagget. Det här gäller särskilt fleeceplagg eftersom fleece släpper ifrån sig små mikroplastpartiklar när de tvättas, vilka förorenar våra sjöar och hav. Du kan i stället punkttvätta fläckar, och självklart går fleece också bra att vädra. Behöver plagget ändå tvättas så säljer vi Guppyfriend, en miljösmart tvättpåse som fångar upp mikroplastpartiklar, samtidigt som påsens mjuka yta gör att plagget tvättas mer skonsamt. På så vis förlängs livslängden på plagget, så att det kan bäras längre! 

 

Visste du att…

Bomull egentligen är ett starkt material och skulle kunna tvättas i upp till 90 grader. Det är behandlingarna (t.ex. tryck, färgning och sömnad) bomullen sedan går igenom som gör att det färdiga plagget tillslut ska tvättas i en lägre temperatur.