Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Asabea & Opokua om den fjärde trimestern

Vad innebär den fjärde trimestern? Det svarar Polarn O. Pyrets graviditetsexperter Asabea och Opokua Britton på här! Dessutom får du tips och råd om amning och den första tiden med bebisen.

En graviditet varar som bekant i nio månader och delas upp i första, andra och tredje trimestern, som alla består av tre månader var. Barnmorskan Asabea och doulan Opokua, som även är systrar, använder begreppet ”fjärde trimestern” för att beskriva bebisens tre första månader efter födseln, då barnet behöver en långsam anpassning till livet utanför livmodern.


– Det nyfödda barnet känner endast till livet i livmodern med dova konstanta ljud och mörker. Bebisen blir ofta vaggad, är aldrig ensam, ligger i vatten, det är alltid varmt, den är naken, aldrig hungrig och så vidare. Plötsligt är bebisen utanför livmodern och här kan det vara både varm och kallt, torrt och blött, den förväntas ha kläder och blöja, känner hunger och törst för första gången, förväntas ligga själv ibland, har massa plats och blir inte alltid buren. Det är en stor omställning som du bör ha empati för, säger Asabea.

Opokua har nyligen fått en bebis – vilket också innebär att Asabea har blivit moster igen!

 

Opokua födde sin bebis hemma
Opokua befinner sig själv i den fjärde trimestern efter att nyligen ha fått en bebis – som föddes under en planerad hemförlossning.
– Förlossningen blev allt jag hade hoppats på! Kanske inte att bli trött och ha väldigt ont emellanåt, men det hör ju de flesta födslar till. Trots att jag vid ett par tillfällen sa att jag var less så fanns det aldrig en sekund då jag eller – vågar jag säga – någon annan i rummet tvivlade på att jag skulle klara av att föda mitt barn.


Tips till dig som vill amma
De första månaderna med en bebis är minst sagt omvälvande och den första tiden handlar till stor del om att amma eller flaskmata.
– Planerar du att amma tycker jag det är bra att känna till grundläggande amningsteknik, hur det ska kännas, hur ofta ett nyfött barn ammar och vad som gynnar må bra-hormonet oxytocin – och därmed amningen. Det finns många böcker i ämnet, t.ex. ”Amning i nöd och lust” av Lin Dahlén. Jag har även en gratis föreläsning i min Youtubekanal, där jag går igenom amningens grunder, säger Asabea.

För den som vill amma tipsar Asabea att lära sig om grundläggande amningsteknik innan barnet föds.

 

Hur kan man lugna ett spädbarn som skriker, om man redan har testat att tillgodose basala behov, som att mata, byta blöja och ge bebisen närhet?
– Gå en promenad med bebisen i vagn eller sjal, eller sätt dig och guppa på en pilatesboll. Du kan fortsätta med närhet och erbjuda mat igen efter en stund. Om du börjar må dåligt är det väldigt viktigt att be om hjälp, från en partner eller nära vän som kan komma och avlasta. Det kan vara väldigt tufft och påfrestande att höra sitt barn skrika under långa perioder och det är helt normalt att känna sig överväldigad. Det viktiga är att inte låta det gå ut över barnet, säger Opokua.


Till sist: Vad önskar ni att någon hade berättat för er om den första tiden, innan ni fick barn?
– En sak man gärna får tala mer om är att barn ammar för närhet, tröst och trygghet – inte bara hunger, säger Opokua.
– Jag önskar att jag hade hört ännu mer om fjärde trimestern och att vissa barn inte alls accepterar att ligga i vagn eller sova själv. Jag kämpade på lite för länge med vagnen och babynestet med mitt första barn innan jag förlikade mig med att han behövde min närhet mer eller mindre konstant, säger Asabea och tillägger:
– Jag önskar även att någon hade berättat för mig att gråt i sig inte är farligt. Du ska självklart göra det du kan för att tillgodose barnets behov, men ibland är gråten ett utlopp för känslor, både för barn och vuxna – och det kan vara något positivt!

Vad behöver man i klädväg till en nyfödd? Opokua tipsar!
• Less is more! Bebisar växer generellt i en rasande fart, speciellt i början.
• Tänk på att barnet ska vara mycket hud mot hud första tiden. Samtidigt bajsar och kissar många bebisar väldigt ofta, och det stannar inte alltid i blöjan.
• Jag själv har köpt fem bodys, fem byxor samt fyra sparkdräkter för de första två månaderna. En overall eftersom mitt barn fötts under vintern, samt tre mössor – två tunnare och en stickad. Mer eller mindre allt är begagnat, det mesta kommer från
Polarn O. Pyrets secondhandavdelning i butik!

 

Vill du ha fler tips om kläder till den första tiden? Här hittar du vår guide!

Opokua har köpt många begagnade babyplagg från PO.P Second Hand i butik!