Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Biodlaren Lisa med barnen Wilhelm, Charlie och Vera: ”Vi har 100 000 bin!”

Hur är det egentligen att ta hand om ett helt bisamhälle och göra egen honung? Det vet Lisa Jungerts och hennes familj!

Till vardags jobbar trebarnsmamman Lisa Jungerts som produkt- och utvecklingschef, men helst ägnar hon sig åt en riktig bi-syssla: sin hobby som biodlare!


– Jag har velat göra det här i över tio år. Dels på grund av att mina kusiners pappa har bin, vilket alltid varit spännande att höra om, och dels handlar det om ett miljöintresse. Jag tycker främst att det är väldigt spännande hur det fungerar i ett bisamhälle med en drottning som bestämmer i princip allt.


Från början ville Lisa bygga en bikupa själv, men insåg snart att det var ganska komplicerat.
– Jag ville gärna komma igång snabbt, så jag köpte en kupa och ett färdigt bisamhälle av en bikollega.


Hur mycket tid lägger du på dina bin?
– Man öppnar kupan ungefär varannan vecka på sommaren, men tittar förstås till dem övrig tid också. Sedan lägger jag mycket tid på att läsa om bin. Hela mitt Facebookflöde handlar bara om bin!

Hur många bin är det i en kupa?
– Omkring 50 000 stycken, men det varierar under säsongen. 

 


Sonen Charlie döpte bidrottningarna

I dag har familjen två bikupor hemma på villatomten i Stockholm, vilket de tycker fungerar utmärkt.
– Är det en snäll drottning i bisamhället så får du snälla bin, vilket vi har, säger Lisa.

 

Sonen Charlie har själv döpt de båda bidrottningarna.
– De heter Röd-drake och Drottning Birgit, berättar han.

 

Det krävdes dock lite övertalning innan hela familjen var med på idén att skaffa bin.

– Min man, Martin, tyckte inte att det var en bra idé, men när jag berättade mer om hur det fungerar blev han intresserad och började själv läsa på – och tyckte att det var jättespännande! Han byggde snabbt ett bihotell som sitter på baksidan av huset och var så nöjd över att han skaffade bin före mig, säger Lisa med ett skratt.

 

Det var även en självklarhet för henne att prata med grannarna innan hon sjösatte sitt projekt.
– Alla var positiva, och som tack fick de senare varsin burk med vår honung, säger Lisa.

Så gör Lisa honung
Lisa har valt så kallade topplistkupor, vilket innebär att bina bygger sina vaxkakor på lister. Man kan inte slunga honungen man får, utan behöver pressa den.
– Jag skär av kakan, lägger den i en sil och krossar den ner i en bunke. Sedan förvarar jag den i kylen och vispar med en elvisp en till två gånger om dagen under två–tre veckor, tills den ändrar färg och konsistens. När honungen har kristalliserat klart häller jag upp den på burk, berättar Lisa.

Hur mycket honung har du producerat hittills?
– Mellan fem och åtta kilo, vilket inte är mycket alls, men så var det också mitt första år. Mina kusiners pappa fick 70 kilo på ett bisamhälle, vilket jag tycker är väldigt imponerande. Det är bara under några få månader på sommaren som man kan ta honung.

Vad är svårast?
– Det är lite pyssel att jobba med vax och jag är fortfarande nybörjare, så mina bikollegor hjälper mig mycket när det dyker upp frågor, vilket det gör hela tiden.
I dagsläget finns inga planer på att sälja honungen, men familjen äter den gärna. Om barnen får bestämma vill de helst ha honung på mackan.
– Och på pannkakor! säger Wilhelm.

Till sist: Hur ska man gå till väga om man vill ha en egen bikupa?
– Jag rekommenderar att du tar kontakt med din lokala biodlareförening och lär dig så mycket som möjligt. Sedan är det bra om du skaffar en mentor som du kan fråga om allt, för det kommer alltid upp något som man aldrig har hört talas om. Därefter kanske du bestämmer vilken typ av kupa du vill ha, och så tar du det vidare därifrån, säger Lisa.

Om Lisa

Namn: Lisa Jungerts och barnen Wilhelm, Charlie och Vera.
Gör: Är produkt- och utvecklingschef inom byggindustrin, och biodlare på fritiden.
Bor: I Stockholm.

Så kan du hjälpa våra bin!

Det här kan du göra själv, tillsammans med dina barn.


Läs mer här.