Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Därför är Sarah Sheppard en fena på hajar!

Hurra, nu är det dags igen! Vi lanserar vårt andra designsamarbete med den svenska illustratören och barnboksförfattaren Sarah Sheppard. Här berättar hon om sitt stora hajintresse och avslöjar vilket plagg som är hennes favorit i den nya kollektionen med barnkläder (Psst! Den har en ficka med plats för hajtänder)!

Sarah Sheppard är uppvuxen både i svenska Sollentuna och den amerikanska staden Atlanta. I USA gick hon i skolan ett par år och tillbringade även alla sina sommarlov.

– Jag tror att mycket av min fascination för naturen kommer Atlanta. Jag fick se en mer extrem variant än den jag var van vid i Sverige. I Atlanta kunde det bli väldigt varmt och fuktigt, och det hände att vi fick springa ner i källaren när det varnades för tornadostormar, som kunde lyfta med sig hela huset.

De vassa gästerna i Sarah Sheppardcollectionkommer från Sarahs böcker ”Hajar” och ”Djuren i vattnet”.

 

Har alltid varit fascinerad av hajar

Nu är Sarah aktuell med en ny kollektion för Polarn O. Pyret och denna gång är det hajar och andra vattendjur i fokus. Sarah har egentligen alltid varit fascinerad av hajar, men det var när hon skrev boken “Viktiga kartor” som intresset verkligen tog fart – även om engagemanget oftast stannar vid skrivbordet.

– Jag är riktig skrivbordsäventyrare. Jag kan till exempel det mesta om livsfarliga bergsbestigningar av K2 och Mount Everest, men skulle själv inte överleva många minuter på toppen av ett berg.


Dök med vithajens värsta fiende
Även om äventyren oftast stannar bakom tangenterna, har Sarah fått vara med om en spännande upplevelse i vattnet.
– Jag har faktiskt dykt en del! Inte med hajar, men med vithajens värsta fiende – späckhuggaren. Jag och tre kompisar var uppe i Nordnorge där späckhuggare hade samlats i en fjord utanför Narvik. Vid ett tillfälle när vi snorklade med torrdräkter, dök det upp en nyfiken späckhuggare som simmade fram till oss där vi låg och guppade i ishavet. Den simmade sakta två varv runt och undersökte oss noga genom att nosa på våra simfenor. Den verkade undra vad vi var för underliga figurer. Det var en otroligt surrealistisk upplevelse. Späckhuggare är otroligt vackra djur, men också väldigt, väldigt stora!

Kollektionen bjuder bland annat på ett gäng härliga badplagg.

 

”Bada inte i gryning och skymning”

Under en semesteri USA hade Sarah (nästan) sitt första med en haj. Tillsammans med familjen besökte hon favoritstranden Siesta Key i Florida. Det var skymning och Sarahbörjade prata med en kvinna från området.Kvinnan blickade ut mot havet och sa: ”Man ska förstås inte bada i gryning och skymning, det är då hajarna är ute och jagar. Titta, där är ju några dårar som badar! 

– Det var såklart mina barn som raskt blev beordrade att ta sig upp ur vattnet. Jag som ändå har växt upp i den här miljön hade helt missat denna lilla säkerhetsdetalj. Det här inträffade alltså innan jag hade börjat läsa på om hajar. 


”Var rädd om hajarna”

Många är rädda för hajar, men det menar Sarah att man inte behöver vara eftersom olyckor sker extremt sällan. 

– Däremot ska man vara väldigt rädd OM hajarna. Antalet hajar minskar för varje år och blir de för få kommer hela havets ekosystem att kollapsa, vilket skulle bli en katastrof för hela planeten. Heja hajarna! 

Sarahs favorit i kollektionen är t-shirten med en vithaj vars mun är en ficka!

 

Sarahs favoritplagg i nya kollektionen

Nu lanserar vi vår nya kollektion tillsammans med Sarahs och författarens favoriter är många.

– Jag tycker hela kollektionen blev fantastisk, men om jag måste välja en som jag gillar lite extra mycket så är det nog t-shirten med en vithaj på. Munnen går att öppna med en dragkedja och innanför finns en ficka med plats för en bättre stensamling – och hajens tänder förstås!

 

FAKTARUTA 

Namn: Sarah Sheppard 

Ålder: 50 år 

Bor: Södermalm i Stockholm 

Familj: Sönerna Lee, Ossian och Simon samt hunden Hjärtat. 

Gör: Författare och illustratör.  

Aktuell med: Ny kollektion hos Polarn O. Pyret. Ständigt aktuell med ämnet dinosaurier. Jobbar även med en uppdaterad nyutgåva av boken “Varning för Köttgänget” som lanseras i september. 

Shoppa kollektionen: