Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Upptäck naturen med barn

Att spendera tid ute i naturen tillsammans med barnen är en självklarhet för friluftsexperten Jonas Westbom. Men vad ska man tänka på för att det ska bli en lyckad utflykt? Och hur klär man barnen? Jonas har svaren!

Från filmregissör till friluftsexpert - idag jobbar Jonas på heltid med att främja friluftsliv och har gjort skogen till sitt nya spelrum.

­– Jag bodde inne i stan och var mitt i karriären som filmregissör. Jag kände mig bekräftad i det men också lite vilsen, både personligen och i världen. När min son Otto föddes var jag föräldraledig under en lång period, och då hade jag som mål att besöka alla Stockholms naturreservat, det finns trehundratrettio ungefär. Det var en fantastisk värld som öppnade sig! Jag och min familj mådde väldigt bra av att vara ute och vi kom varandra närmare. Då kände jag att det är det här jag vill göra i mitt liv.

Och nu har du förvandlat ditt intresse till ett heltidsyrke?

–  Ja! Nu håller jag på med att försöka tillgängliggöra friluftsliv för fler grupper, som kanske inte naturligt hittar till det. Egentligen är det en väldigt billig fritidssysselsättning. Det handlar inte om att köpa dyra skalplagg, det kan du köpa begagnat. Det handlar inte heller om att veta om vilken vandringsled som är bäst. Att tillgängliggöra friluftsliv och natur handlar om att jobba med inställningen att skogen är enkel att ta sig till och både rolig och avslappnande att leka i. Barn som får en känslomässig koppling till natur och miljö blir mer intresserade av att ta hand om miljön.

Jonas är även initiativtagare till Studiefrämjandets Utepappor som kombinerar friluftsliv med samtal om papparollen.

– Idén fick jag när var hemma med Otto. Genom Friluftsfrämjandet och andra Facebook-grupper fick jag kontakt med likasinnade som ville vara ute i naturen. Dessa promenader förvandlades till en slags studiecirkel där vi samtalade om vilka pappor vi ville vara och vilka värderingar vi ville föra vidare. Utepappor-kursen bygger på dessa tankar. Ett gäng pappor träffas i naturen tillsammans med sina barn. Många blir vänner och fortsätter hänga efteråt.

Vilka aktiviteter passar med barnen ute i naturen?

– Det viktigaste att tänka på är att barn inte tycker om att gå. Barn tycker om att leka och vara på en plats. Till en början tillåter jag barnen ha lite tråkigt och sedan hittar de helt plötsligt på en massa fantastiska saker. Många saker vi vuxna ägnar oss åt i vardagen är obegripliga för barn, medans naturlivet är enkelt. Hela sommaren har vi plockat blåbär och ätit blåbär. Barn förstår den grejen. Vi tittar på vad som finns runtomkring oss och upptäcker det tillsammans.


Hur viktig är packningen?

– Tänk på att packa ett liggunderlag, det är mycket bättre än sittunderlag. På ett liggunderlag kan man sitta nära och slippa bli kall. Ett litet regnskydd är också superbra! Det går att boa in sig i och leka koja. Även enkla sovsäckar är mysigt att ha med sig, ibland lägger vi oss i skogen eller i ett vindskydd och bara sover någon timme mitt på dagen. Det gör barnen vana inför övernattningar i tält.

Hur klär du barnen för en heldag i naturen?

– Det finns egentligen två sätt att klä barn. Det traditionella sättet med ullunderställ, mellanlager (fleece eller ulltröja) och skalkläder. Eller så klär man barnen som de flesta vuxna klär sig, med enbart ullunderställ och skalplagg. Vid stillasittande adderar man ett förstärkningsplagg, eller en tjock filt, utanpå skalplagget. Det är ett bra alternativ när man vill vara rörlig, men inte bli svettig eller kall när man sitter ner. Det viktigaste är att det ska vara smidigt för barnen att röra sig i kläderna. Små barn som inte rör sig så mycket kan behöva fler lager, medan ett större barn kan klara sig med två lager. Allt beror på hur mycket barnet rör sig.

Och på fötterna?

­– Gummistövlar med ullstrumpor är jättebra och det funkar nästan hela vintern. Då vet man att fötterna hålls varma och torra. 

Ett misstag Jonas har gjort är att packa för lite mat. 

– Packa alltid mer mat än du tror! En gång tog jag med en macka till lunch och en banan till mellanmål vilket resulterade i att vi hann äta upp allt innan lunch.

Till sist: Hur närmar man sig friluftslivet om man inte är en friluftslivsmänniska?

– Det finns förmodligen en skog i närheten och då brukar jag börja med uppmaningen om att gå dit utan barnvagn. Ha som mål att hitta en egen plats, och det ska vara en hemlig plats mellan stigarna, där ni kan bygga en koja eller fika. Det är en bra start. Sen går det att börja i andra änden och tälta hemma. Jag har tältat i vardagsrummet, avslutar Jonas. 

 

Foto: Jonas Westbom

Namn: Jonas Westbom

Familj: Jennie, Ville, Otto och Love

Gör: Tillgängliggör friluftsliv

Bor: Stockholm

Instagram: @Away_into

Mer från Jonas: 5 tips på roliga aktiviteter att hitta på med barn i naturen

Psst!

Gör barnen redo för alla väder med ytterplagg märkta PO.P WeatherPRO. Märkningen garanterar dig slitstarka och flexibla plagg som står emot vatten och vind – perfekta för en heldag ute i naturen med andra ord!

Här hittar du plagg märkta PO.P WeatherPRO

Mjukt mot kroppen

Vår sköna merinoull andas och ligger mjukt mot huden, vilket gör plaggen populära både som underställ och vanliga kläder. Dessutom leder ullen bort fukt så att du inte blir kall!

Här hittar du ullplagg för stora och små