Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Markiz Tainton: Så firar vi jul hemma hos oss

Från adventsfika och skridskor till karaoke. Matinspiratören och tvåbarnsmamman Markiz Tainton berättar om familjens jultraditioner – och avslöjar självklart vilka rätter som alltid måste finnas på julbordet. Dessutom får vi ta del av hennes bästa julklappstips!

För Markiz Tainton är julen så mycket mer än bara familjemys och paketöppning på julafton. Festligheterna börjar lagom till första advent – och alla är inbjudna.
– Hela december handlar om att varva ner och bygga minnen med människor jag älskar. Jag brukar ha en adventsfika första advent. Jag bakar massor, det finns sjukt mycket glögg och kaffe, och det är öppet hus hela dagen. Det är starten på julen!

 

Du och dina döttrar är med i vår julkampanj! Har du någon favorit från julkollektionen?
– Jag har haft Polarn O. Pyrets pyjamasar tidigare, men nattlinnet som jag fick bära på plåtningen var verkligen en favorit för mig.

 

När det gäller barnens klädsel på julafton har Markiz sista ordet.
– Jag är väldigt uppstyrd och säger att ”ni ska ha på er det här när ni lägger er och det här när ni vaknar”. Efter frukost åker vi skridskor och har picknick med glögg. Liora vill ha klänning men då är det lager på lager som gäller. När vi kommer hem blir det klänning.
 

Vad kan du berätta om era jultraditioner?
– Kvällen före julafton ställer vi ut en tallrik med gröt på balkongen till tomten. Jag eller Kevin skrapar bort gröten och ställer ut tallriken igen, och så kollar vi tillsammans med barnen på morgonen. När barnen vaknat har tomten även lämnat julklappar vid granen. Sedan äter vi alltid julfrukost och åker skridskor innan vi åker till min bror eller någon annan familjemedlem för lunch. Julmiddagen avslutas oftast hemma hos oss. Den börjar med Kalle Anka. Det är min man som har bestämt det – och det är väl det enda han har bestämt!

 

Fullt hus
– Jag har en väldigt stor familj och Kevin också. Och nästan alla har respektive. Så vi brukar samlas hos oss eftersom jag är den enda som känner sig peppad över att få laga mat. Vi brukar i alla fall vara minst 15 personer. När barnen gått och lagt sig och alla klapparna är öppnade brukar vi säga att den vuxna julen börjar. Vi gör juldrinkar, julshots, spelar spel och sjunger karaoke. Väldigt lekfullt! Alla ska bli barn igen – det är vad hela dagen handlar om.

 

Just karaoke ligger släkten varmt om hjärtat och hör definitivt julen till om du frågar Markiz.
– Det är väldigt kul att se Loreen (Markiz äldre syster) i det forumet i och med att hon är artist. Hon jobbar ju med proffs och kan säga ”nej jag kan inte sjunga till det här för att ljudet är för dåligt”. Och vi bara: ”du ska sjunga!”. Man får dessutom inte välja låt själv. Vi har väldigt högt i tak i vår familj. Om någon sjunger dåligt kommer man skratta den personen rakt upp i ansiktet. Vi älskar det, det är så roligt.

 

Bästa receptet på en god jul
Många kan känna igen det där med för höga ambitioner när det kommer till julen. Markiz menar att det är viktigt att vara förberedd.


– Jag älskar att laga mat och förbereder julen genom att sprida ut matlagningen. Bakar lite och fryser in. Samma med julklappar. Jag köper julklappar till mina barn, men vi vuxna kör julklappsleken. Sedan är knytis underskattat – man äter och njuter i stället för att en person står och svettas och alla andra får dåligt samvete. Ett vinnande koncept för en harmonisk jul.

 

Till sist: vad hittar vi garanterat på ditt julbord?
– Helgrillad kyckling och prinskorvar!

 

Baka Markiz Taintons enkla saffransbollar toppade med vit choklad och krossad polkagris– se receptet här!
 

OM MARKIZ

Namn: Markiz Tainton.
Ålder: 35 år.
Bor: I Solna.
Familj: Maken Kevin och döttrarna Liora, 4, och Sade, 2.
Gör: Är matinspiratör och kokboksförfattare.

MARKIZ BÄSTA JULKLAPPSTIPS

1. Till barn: spel! Det finns så otroligt många bra spel i dag, särskilt aktivitetsspel. Det är något som hela familjen kan göra tillsammans.

2. Min mamma frågar alltid vad hon ska köpa till barnen – hon vill inte köpa leksaker för de har redan så mycket. Då tycker jag att man som förälder ska våga önska vantar, mössor, fleecetröjor, skalbyxor och regnkläder.

3. Till en vuxen är mitt tips är att ge någonting som du själv brinner för. Jag ger oftast saker med anknytning till mat. Är du stylist eller jobbar med barn till exempel – ge något från dig själv så att det blir personligt. Men alla vill ha köksredskap!