Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Rocka sockorna med oss!

Strumpor är som människor – olika! Den 21/3 är den officiella Downs syndrom-dagen och en dag vi rockar sockorna för att hylla människors olikheter. Att rocka sockorna gör du enkelt genom att bära två olika sorters strumpor. Dessutom är det kul för både stora och små!


Hur går det till?

Genom att bära två olika strumpor visar du på ett lekfullt sätt att du står upp för människors lika värde. Ta en bild, posta den på din Instagram och använd hashtagen #rockasockorna. Enkelt, eller hur? Har du inte Instagram? Bär udda strumpor ändå! Hur många dagar i månaden kan du och din familj rocka sockorna?

 

Varför 21/3?

En person med Downs syndrom har 3 uppsättningar av kromosom 21 vilket gör den 21/3 till en perfekt dag.

 

Startade i USA

I Sverige har vi rockat sockorna i flera år, men initiativet startades i USA där det gavs namnet ”Rock your socks”. Svenska Downföreningen tog initiativet till Sverige 2014. Vi har fått en pratstund med Annika Lindqvist från Svenska Downföreningen.

 


Hur viktig är den här dagen?

– Den här dagen är jätteviktig för oss, nästan som en nationaldag för Downs syndrom. Det är en glädjens dag då vi firar allas lika värde och allas rätt att vara den man är.

 

Hur ser ni på framtiden för rocka sockorna?

­­– Rocka sockorna har vuxit enormt från år till år och får allt större uppmärksamhet av allmänheten. Det är roligt att så många tar tillfället i akt och rockar sockorna. Vi tror, och hoppas, att det kommer fortsätta så även framöver och att det kommer bli lika självklart att rocka sockorna som att fira midsommar.

 

Är det något man ska tänka på inför den 21/3?

– Det är viktigt att förstå varför man rockar sockorna. Den 21/3 är en direktkoppling till Trisomy 21, den medicinska termen för Downs syndrom, och att rocka sockorna är en glad manifestation som handlar om att stå upp för allas lika värde, rätt och möjlighet. Och självklart att ha kul!

Stöd Svenska Downföreningen

Genom att stödja Svenska Downföreningen bidrar du till att öka kunskapen och minska fördomarna om Downs syndrom. 

Swisha valfritt belopp till 123 634 52 35
Läs mer hos Svenska Downföreningen.