Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.

Så kan du hjälpa våra bin!

Visste du att en tredjedel av våra vilda biarter är hotade? Utan dem blir det inga frukt och bär. Det här kan du göra själv för att rädda bina, tillsammans med dina barn. Och du, bin är inte farliga!

1. Öppna etbihotell 

Bygg eller köp en biholk för solitärbin och placera ut i trädgården tillsammans med barnen. De är underhållsfria och kräver inte samma ansvar som honungsbin gör. Om du vill göra ett bihotell själv kan du borra flera hål i till exempel en tjock träbit och hänga upp i soligt lägeSnacka om air-bi&bi! 


2. Tillverka en bivattnare 

Vatten är jätteviktigt för bin. Ställ ut en pajform eller liknande och låt barnen fylla den med vatten och tvättade lecakulor eller glaskulorKulorna ger bina något att landa på, så att de inte riskerar att drunkna när de dricker.

 

 

3. Plantera binas favoriter 

Odla växter som är extra attraktiva för bin, fjärilar och humlor. Blanda sommar- och höstblommor så att det finns mat till pollinatörerna hela säsongen. Låt dina barn vara med och sätta frön i krukor eller i rabatten, och sedan vattna och sköta om växterna när de blommar ut. 
 
4. Klipp inte gräset! 
De flesta vill klippa gräsmattan när gräset blir högt, men för pollinatörernas skull kan ni göra om en bit av gräsmattan till en blommande ö av ängsblommor. Låt barnen vara med och bestämma plats. Kanske kan ni göra en skylt tillsammans som markerar att platsen är till för bina?

Klä er rätt när ni är ute i solen – se vår sommarshop här!

10 blommor & växter som bin & andra pollinatörer tycker om 

1. Akleja 
2. Gräslök 
3. Lavendel 
4. Kaprifol 
5. Klöver 
6. Kärleksört 
7. Påskliljor 
8. Timjan 
9. Vide  
10. Vårlök

Biodlaren Lisa med barnen Willhelm, Charlie och Vera:

"Vi har 100 000 bin på tomten!"

Läs mer här.