Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Inspiration

Pollinering – en viktig bisyssla

TaggarInspiration, Blommor & bin, Pollinering

Läs artikel

Det är dags att snacka om blommor och bin. Vi pratar alltså om pollinering! Hur funkar det egentligen och varför är det viktigt för vår natur? Här får du svaret!

De flesta vet att det finns bin som producerar honung, men vad inte alla har koll på är att alla bin gör livsviktiga insatser för vår överlevnad. Tillsammans med andra pollinatörer, som till exempel humlor och fjärilar, pollinerar de nämligen växter. Omkring en tredjedel av maten vi äter, bland annat frukt och bär, är beroende av pollinering.

 

Vad är pollinering?

När ett bi eller en humla suger nektar ur en blomma fastnar ett slags frömjöl (pollen) från växtens ståndare på insekten. Biet flyger vidare till en annan blomma och får med sig frömjölet, som då hamnar i den blommans pistill. Det kallas pollinering och leder till att nya blommor blir till.


Bina är hotade

Så mycket som en tredjedel av våra vilda biarter i Sverige uppges vara hotade. Det beror bland annat på klimatförändringar, brist på boplatser och att olika typer av bekämpningsmedel orsakar att många av de blommor som är livsviktiga för binas existens minskar. Men här kan du hjälpa bina på traven genom att göra plats för dem i din trädgård eller på din balkong!

Här kan du läsa om vad du och dina barn kan göra för våra bin!


Klä er rätt när ni är ute i solen – se vår sommarshop här!

Så kan du hjälpa våra bin!
Det här kan du göra själv, tillsammans med dina barn. Psst… Bin är snälla och sticks bara om de blir rädda!
Läs mer här

Biodlaren Lisa med barnen Wilhelm, Charlie och Vera:

”Vi har 100 000 bin på tomten!”
Läs mer här