Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Inspiration

Rocka sockorna med oss!

Taggarstrumpor, olika, #rockarockasockorna

Läs artikel

Strumpor är som människor – olika! Den 21/3 är den officiella Downs syndromdagen och en dag vi rockar sockorna för att hylla människors olikheter. Att rocka sockorna gör du enkelt genom att bära två olika sorters strumpor. Dessutom är det kul för både stora och små!

Hur går det till?

Genom att bära två olika strumpor visar du på ett lekfullt sätt att du står upp för människors lika värde. Ta en bild, posta den på din Instagram och använd hashtagen #rockarockasockorna. Enkelt, eller hur? Har du inte Instagram? Bär udda strumpor ändå! Hur många dagar i månaden kan du och din familj rocka sockorna?


Varför 21/3?

En person med Downs syndrom har 3 uppsättningar av kromosom 21 vilket gör den 21/3 till en perfekt dag. 

Strumpor

Tips! Att använda udda strumpor är ett roligt sätt att prata med barn om att alla människor är olika men lika mycket värda.

 

Startade i USA

I Sverige har vi rockat sockorna i flera år men initiativet startades i USA där det gavs namnet ”Rock your socks”. Svenska Downföreningen tog initiativet till Sverige 2014. Vi har fått en pratstund med Annika Lindqvist från Svenska Downföreningen.

Hur viktig är den här dagen?

–  Den här dagen är jätteviktig för oss, nästan som en nationaldag för Downs syndrom. Det är en glädjens dag då vi firar allas lika värde och allas rätt att vara den man är.

Hur ser ni på framtiden för rocka sockorna?

– Rocka sockorna har vuxit enormt från år till år och får större uppmärksamhet av allmänheten varje år. Det är roligt att så många tar tillfället i akt och rockar sockorna. Vi tror, och hoppas, att det kommer fortsätta så även framöver och att det kommer bli lika självklart att rocka sockorna som att fira midsommar. 

Något man ska tänka på inför den 21/3?

–  Det är viktigt att förstå varför man rockar sockorna. Den 21/3 är en direktkoppling till Trisomy 21, den medicinska termen för Downs syndrom, och att rocka sockorna är en glad manifestation som handlar om att stå upp för allas lika värde, rätt och möjlighet.  

Olika strumpor

Sköna sockor att rocka

Våra stumpor går utmärkt att rocka, precis som man vill – långa, korta, med eller utan mudd, enfärgade eller mönstrade, och med eller utan halkskydd. Alla är gjorda för att sitta kvar, även på livliga fötter. Vad gillar ditt barn bäst?

Stöd Svenska Downföreningen

Genom att stötta Svenska Downföreningen bidrar du till att öka kunskapen om Downs syndrom. Läs mer på svenskadownforeningen.se