Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Inspiration

Stig L. Collection

TaggarStig Lindberg, Berså, Krakel Spektakel

Läs artikel

Äntligen mer!

Upptäck den andra delen av vårt designsamarbete med Stig Lindberg, den omtyckta svenska formgivaren bakom Berså – det klassiska mönstret som för första gången prydde kläder i vår senaste höstkollektion.

Nu är det tillbaka, tillsammans med ännu en mönsterskatt – äppelfesten Pall. Vi får även följa med in i en annan av Lennart Hellsings älskade barnböcker, nämligen den när Krakel Spektakel köper en klubba. Där har Stig Lindberg skapat en oemotståndlig sagovärld full av godsaker som du inte vill missa.

Fyll våren med färg och fantasi. En limiterad kollektion, och den sista delen av ett unikt samarbete som vi är väldigt stolta över.

Om Stig Lindberg

Stig Lindberg föddes 1916 i Umeå och fyllde tidigt sin värld med färg och form. Han hade ett öga för detaljer och gillade att blanda det enkla, praktiska med det lekfulla, fria. Efter en framgångs- och färgrik karriär dog han i Terracina, Italien, 1982.


Formgivaren

Redan som 20-åring fick Stig anställning på anrika Gustavsbergs Porslinsfabrik. Där stampade han in och lovade den dåvarande konstnärlige ledaren Wilhelm Kåge att få fabriken, som vid den tiden gick dåligt, att blomstra. Och så blev det. Med sin påhittighet och ständiga nyfikenhet gav Stig fabriken precis vad den behövde.

Det var under sin tid på Gustavsberg som Stig skapade sitt numera klassiska mönster Berså, som till en början prydde en praktisk porslinsservis och idag syns på både textilier, prylar och nu även våra kläder. Stig kom senare själv att bli konstnärlig ledare för fabriken 1949-1957, och sedan ytterligare en period 1971-1980.


Illustratören

Stigs gränslösa fantasi har även gett liv åt många karaktärer och berättelser, däribland Lennart Hellsings bok om Daniel Doppsko – pojken som seglar ut till sjöss på ett skåp. Och berättelserna om Krakel Spektakel. När man tittar i de böckerna häpnas man verkligen av Stigs förmåga att blanda färg och form på en detaljnivå utöver det vanliga. Som Stigs son Lars sagt: ”Jag vet att varje gång man slår upp en sida finns det nya saker att upptäcka.” Och det gör det verkligen. 

Jag vet att varje gång man slår upp en sida finns det nya saker att upptäcka.

Lars Lindberg


Den fria själen

Att få arbeta fritt och på sitt eget vis var viktigt för Stig, och han provade gärna olika målartekniker, färger och material när han skapade. Målet med hans konst var att väcka glädje och nyfikenhet, samtidigt som han ville att fler skulle få ta del av det vackra. Han var en kreativ själ som inte var rädd för att gå åt motsatt håll, och ofta frågade sig: ”Varför inte tvärtom?”. 

 
Handla outfit (1)
Handla outfit (1)
Handla outfit (1)
Ta en titt på den första kollektionen