Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Guide

5 vanliga myter om tvätt

TaggarTvättmyter, Tvätta, Tips

Läs artikel

Vi stöter ofta på nya och gamla myter om hur man ska tvätta. Här slår vi hål på de vanligaste!

#1

"Ull kan bara tvättas med andra ullplagg"

Myt! Ullkan tvättas tillsammans med andra material, så länge tvättprogram, temperatur och tvättmedel anpassas efter ullkläderna. Tvätta inte ullen tillsammans med plagg som ärväldigt smutsiga,eftersom både ullprogrammet och det tvättmedel som bör användas, är av det mildare slaget.

 

#2

”Hellre mer tvättmedel än mindre”

Myt! Kläderna blir inte renare av att man använder för mycket tvättmedel, tvärtom så kan det lämna tvättmedelsrester kvar i kläderna som kan missfärga plaggen, och känsliga personer kan få allergiska besvär. Det är dessutom sämre för miljön då överblivet tvättmedel spolas ut i avloppet.

 

#3

"60 grader fixerar färgen"

Myt! Olika typer av färger reagerar olika vid olika temperaturer, därför kan man inte säga att 60 grader fixerar färg. Är du orolig att ett plagg ska färga av sig så kan du tvätta det separat en gång, då ska eventuell överskottsfärg tvättas bort – men följ temperaturangivelsen i tvättrådet!

 

#4
"60 grader dödar bakterier"

Myt! Det gör ingen skillnad om du tvättar dina kläder i 40 eller 60 grader. Bakterier trivs där det finns smuts och bästa sättet att undvika dessa är att tvätta smutsiga kläder enligt tvättrådet. Vid behov kan du köra tvättmaskinen på dess rengöringsprogram för att få bort eventuell bakterietillväxt i maskinen.

 

#5
"Man ska använda sköljmedel"

Myt! Sköljmedel gör visserligen kläder mjuka, men är varken bra för dina kläder eller miljön! T.ex. gör dess mjukmedel att stretchjeansen tappar formen, funktionsjackans membran slutar andas och handduken suger upp fukt sämre. Genom att låta bli sköljmedel så tillför du inte heller onödiga kemikalier till våra vattendrag.

Vill du se alla våra smarta tips på hur du bevarar plaggen längre och tvättar mer hållbart så kika in på vår tvättguide!

Till tvättguide