Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Guide

UV-guide

TaggarSolsemester, Tips, UV-kläder

Läs artikel

Som förälder är det lätt att bli lite orolig över solen när sommaren eller solsemestern närmar sig. Här har vi försökt göra det så lätt som möjligt för dig och samlat det viktigaste du behöver veta, plus några smarta tips.

Vad är UV?

UV är det som kan bränna huden och göra den röd. UV är förkortning för ultraviolett strålning och när vi pratar om UV ingår både UVA- och UVB-strålning.


Olika strålning beroende på tid och plats

I Sverige har vi olika tjocklek på ozonlagret (detsom skyddar hela jorden från UV-strålning) och därför kan det variera hur mycket solen bränner från dag till dag. På två soliga, molnfria dagar kan man alltså bränna sig olika mycket. När solen står som högst är den som starkast, som på sommaren och mitt på dagen (kl. 11–15).

PS! Tänk på att solen ofta är starkare ju närmare ekvatorn du är. 

Hur skyddar man sig mot solen?

Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas där kläderna inte täcker. Bra att veta är att olika kläder skyddar olika mycket, här kan du tänka på fyra saker:

Tätt

Ju tätare tyg desto bättre är solskyddet. Ofta är kraftigare tyg tätare än tunnare. Våra UV-plagg har ett väldigt tätt material med UPF 50, som ger ett minst 97,5 procentigt skydd mot UV!

Storlek

Lösa kläder skyddar bättre än tighta. Men UV-plagg ska inte sitta sladdrigt.

Färg

Mörkare kläder skyddar bättre än ljusa. Men alla våra UV-plagg har UPF 50, oavsett färg!

Torrt

Torra kläder skyddar bättre, så byt gärna efter badet.

Produkterna vi rekommenderar:


PO.P:s UV-dräkt/UV-set

Ett bra skydd! De ska sitta ganska tight, men skönt, när de är torra. UV-kläder töjer sig ofta lite när de blir blöta.

PO.P:s UV-keps/solhatt

Huvud, nacke och axlar är mest utsatta i solen. Då kommer UV-kepsen/hatten väl till pass!

PO.P:s solglasögon

Barns ögon är extra känsliga för UV. Våra solglasögon stänger ute starkt ljus och har faktiskt både 100 % UV-skydd och polariserat glas. Polariserade glas tar bort störande reflektioner som till exempel kan komma från vattenytan – vilket också ökar säkerheten!

Långärmat

Luftiga kläder med långa ärmar och ben är skönt utanför stranden.

7 anledningar till varför du ska välja våra UV-kläder...

Läs hela artikeln här

Tänk på!

Barn under 1 år bör inte vara i direkt solljus. Och alla barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol en längre tid när solen är som starkast. Men kika på huden lite då och då, för säkerhets skull.

Hur tvättar man UV-kläder?

Det är lätt att ta hand om UV-plaggen på rätt sätt, så att deras höga solskydd bevaras längre. Det du bör tänka på är att skölja plaggen noga i kallt vatten efter att ni badat klart. Och torka dem i skugga, inte i solen eller torktumlare. Behöver plaggen tvättas? Tänk då på detta:

  • Vänd plagget ut och in
  • Använd tvättmedel utan blekmedel
  • Använd inte mjukmedel
  • Följ UV-plaggets tvättråd

Visste du att …

Det sköna materialet i våra UV-plagg är gjort av återvunnen polyester och polyamid! Vill du se hela vårt UV-sortiment med badkläder, kepsar och solglasögon för barn?

 

Till våra UV-kläder