Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Så klär du din bebis från vinter till vår

Så klär du din bebis från vinter till vår

En av de vanligaste frågorna vi får handlar om hur man ska klä sin bebis i perioden mellan vinter och vår, då vädret är väldigt omväxlande och kan skifta mellan varmt och kallt på kort tid. Alla barn är olika och exakt vad som passar just din bebis kan vi inte säga, men här kommer våra bästa tips!

Klä med lager

Då nyfödda inte svettas som äldre barn och vuxna gör behövs inte kläder med förmåga att transportera fukt, viktigast är istället att de är varma och sköna. Därför rekommenderar vi underställ (lager 1) i ull eller bomull. Underställ i ull är skönt att bära när det är kallare. Här rekommenderar vi vår ulloverall som är tunn men varm. Den kan faktiskt användas som mellanlager (lager 2) med tunn bomull under om man vill, för vid kallare väder kan bebisen också behöva bära mellanlager. Då rekommenderar vi ull eller fleece. En fleecefavorit är vår gosiga fleecejacka med borstad insida. Yttersta lagret ska skydda mot alla väder. Här rekommenderar vi vår vindfleeceoverall med övervikbara ärm- och benslut. Ett annat lager kan vara något så enkelt som en filt!

Vad ska bytas ut först?

Vantarna och mössan är de produkter i vinterklädseln som du kan börja med att byta ut mot tunnare varianter. Byt ut en tjock mössa mot en i bomull. Om din bebis bär overall med nedvikbara ärm- och benslut så kan de ersätta vantar och tossor. När det fortfarande är så kallt att det behövs ett ytterlager (lager 3) så kan du reglera bebisens temperatur med hjälp av mellanlagret. Ta av, öppna upp eller lägg till ytterligare ett lager. När det sedan blivit varmare kan du istället ta bort ytterlagret, men behålla mellanlagret.

Klä bebis på våren

Hur vet man att bebisen inte fryser eller svettas?

För att se så att du klätt rätt rekommenderar vi att känna bak i nacken på bebisen. Är den svettig är det för varmt. Är den istället kall är det dags för fler lager. Om bebisen gråter eller visar missnöje på annat sätt så kan det också vara en hint om att barnets klädsel behöver justeras.

Kom ihåg att se våra tips som allmänna rekommendationer. Något av dem kanske inte passar in på din bebis - du känner ditt barn bäst!

Klädseln vi föreslår:

1:a lagret: Ett tvådelat set eller en overall av mjukt material, vi rekommenderar bomull eller ull.

2:a lagret: Ett till värmande lager om det är kallt, vi rekommenderar fleece (inte vindfleece), ull eller ett tjockt stickat lager.

3:e lagret: En vindfleeceoverall med nedvikbara ärm- och benslut.

Mössa: En hjälmmössa som täcker öronen, gärna en vindtät variant.

Filt/åkpåse: Lätt att öppna och stänga/lägga på och ta av. Varför inte ha flera filtar?