Det verkar som att du använder en gammal webbläsare, det kan göra att allt inte fungerar eller ser ut som det borde.
Guide

Guide till barnens sommargarderob

Taggarsommargarderob, sommarkläder, vanliga frågor

Läs artikel

En svensk sommar bjuder ofta på varierat väder – ena dagen är det sol och blå himmel, och nästa faller regnet. Det kan därför vara svårt att veta vilka plagg som är bra att ha i barnens sommargarderob. Marie Wall, butikschef på Polarn O. Pyret, hjälper oss att reda ut några av föräldrarnas vanligaste frågor om sommarkläder för barn.

Vad ska jag tänka på när jag ska köpa sommarkläder till barn?

– Plagg som skyddar mot solen är A och O – långärmat och en keps eller solhatt som skyddar huvudet. Det är även viktigt med kläder som är svala och tunna så att barnen fortfarande kan leka och röra sig utan att bli för varma. Våra populära långärmade och tunna tröjor är sköna att ha i solen, de är både svala och täckande.

– Det är även bra att vara förberedd på kallare sommardagar, och då rekommenderar vi skalplagg. De andas bättre än galon och är mycket lättare att röra sig i, vilket ofta är bekvämare för barnen på sommaren.

Solhatt eller keps, vad är skillnaden?

– Solhatt ger ett bättre skydd mot solen och skyddar även öronen. Solhattar har ofta ett knytband under hakan som håller den på plats. Vill du se till att ditt barn är extra skyddat från solen finns det även varianter med nackskydd. Lite äldre barn brukar föredra keps, men tänk då på att smörja in öronen och nacken eftersom kepsen inte skyddar där.

Hur ska jag tvätta barnens UV-plagg?

– För att plaggen ska hålla sig i bra skick är det viktigt att du sköter dem på rätt sätt. De ska exempelvis sköljas efter varje användning, särskilt om de har använts i pool. Torka inte badkläderna i sol eller torktumlare utan låt dem torka i skuggan eller inomhus.

Hur klär jag min bebis på bästa sätt för att skydda mot solen?

– Eftersom bebisar är väldigt solkänsliga ska de undvika solen i största möjliga mån. Klä din bebis i täckande kläder – långärmat och byxor – och se till att de alltid är i skuggan. En solhatt är också att rekommendera.

– Ytterligare ett tips är att klä barnet i flera tunna lager. Börja med så mycket kläder du tycker verkar lagom och allteftersom kan du sedan ta bort eller lägga till ett lager. Vi brukar tipsa om att känna bak i nacken på bebisen för att avgöra temperaturen. Är nacken varm och fuktig är det dags att ta av något plagg.

Till vår guide